Elemezhet az Európai Bizottság

Kötelezettségszegési ügy - Elküldte válaszleveleit a kormány

A miniszterelnök szóvivője és a kormányszóvivő közölte: elküldte válaszait a magyar kormány az Európai Bizottságnak a testület által januárban indított három kötelezettségszegési ügyben - így a jegybank és az adatvédelmi hatóság függetlensége, valamint a bírák szolgálati idejének ügyében -, továbbá két másik, szintén az Európai Bizottság által felvetett kérdésben: az igazságszolgáltatási rendszer működéséről és a média helyzetéről.

2012.02.17 14:41MTI

Szijjártó Péter és Giró-Szász András tájékoztatásában kifejtette: a kabinet az elmúlt hetekben folyamatosan konzultált az Európai Bizottsággal és annak főigazgatóságaival, Orbán Viktor miniszterelnök pedig személyesen is egyeztetett José Manuel Barrosóval, a bizottság elnökével. A válaszlevelek ezen konzultációk alapján készültek - közölték.
   
"Az ilyenkor szokásos eljárás rendjének megfelelően a következő lépésben az Európai Bizottság feladata, hogy a válaszokat értékelje. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, számíthatunk arra, hogy az Európai Bizottság a továbbiakban is objektív, pártatlan, a kettős mérce alkalmazását kizáró, jogi és szakmai alapokon nyugvó értékelést készít" - írta a két szóvivő, hozzátéve, hogy a kormány elkötelezett az európai értékek mellett, és továbbra is készen áll a konzultációra az Európai Unió intézményeivel.
   
Orbán Viktor kormányfő csütörtökön az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, a jogszabály-módosítási szövegeket rögzítő válaszlevél "semmilyen újdonságot nem tartalmaz", a magyar álláspont védhető, néhány ponton kell kiegészítést tenni, és "egy aránylag egyszerűnek mondható tárgyalássorozat előtt állunk".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.