Hallgat, hallgatnak, hallgató

Nem engedték megszólalni Hoffmannt az ellene szervezett tüntetésen

A Hallgatói Hálózat (HH) közlésével ellentétben két nappal a szerdai demonstráció előtt a HH hívta meg a tiltakozó rendezvényre Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt - derül ki az államtitkárságnak eljuttatott közleményéből.

2012.02.15 16:50MTI

A Hallgatói Hálózat reggel azt közölte, a szerdai tüntetést megelőző este Hoffmann Rózsa államtitkár sajtóreferense azt az információ juttatta el hozzájuk, hogy a szaktárca elolvasta szakmai állásfoglalásukat, s erre a tüntetésen az államtitkár reagálni szeretne.

Azt is írták, hogy a felsőoktatási törvényt a parlament elfogadta, a rendeleteket a kormány kiadta, amelyek következtében a magyar társadalmat kész helyzet elé állították. A társadalmi párbeszédre a törvény elfogadása előtt kellett volna lehetőséget teremteni; az egyeztetetés nélkül elfogadott törvény elleni tüntetés nem a megfelelő helye és ideje annak, hogy az államtitkár kifejezze egyet nem értését szakmai anyagukkal kapcsolatban.

A fenti okokból Hoffmann Rózsa megkeresését nem áll módjukban teljesíteni - közölték.

Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint ugyanakkor két nappal az esemény előtt a HH hívta meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárát a február 15-ei tüntetésére.

Erdész Ábel, a HH képviselőjének február 13-i keltezésű levelében azonban az áll: kérik Hoffmann Rózsát, "legalább egy szó vagy forró tea erejéig" tartson velük a tüntetésükön, ahol a keretszámok radikális csökkentését, "kikerülhetetlen adósságukat" gyászolják majd.

"Mindazonáltal nagyon örülnénk neki, ha személyesen reagálna a Hallgatói Hálózat felvetéseire" - olvasható a dokumentumban.

Az államtitkárság szerdai közleménye szerint Hoffmann Rózsa jelezte, hogy elfoglaltságai ellenére is szívesen elmegy a demonstrációra, és tájékoztatja a résztvevőket a felsőoktatás aktuális kérdéseiről és az új felsőoktatási törvényről. A dokumentum szerint Horváth Bence, a Hallgatói Hálózat elnöke ehhez időt kért az elnökséggel való egyeztetésre. Szerda reggel a Hallgatói Hálózat kiadott egy állásfoglalást, amelyben visszautasítja az államtitkár "megkeresését", úgy állítva be a történetet, mintha ő magától jelentkezett volna erre az eseményre - írták. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága az oktatási törvények előkészítésekor rendszeresen folytatott társadalmi egyeztetéseket, nyitott a párbeszédre az érintett szervezetekkel, ezért az eljárást méltatlannak tartja - olvasható a kommünikében.

A Hallgatói Hálózat Vissza a jövőnket mottóval hirdette meg a demonstrációt a fővárosba; a szervezők szerint a felsőoktatási törvény botrányos átalakításával a kormány elveszi a következő generációk jövőjét. A változások egyaránt lehetetlen helyzetbe hozzák a felvételizőket, az életüket eladósodással kezdő vagy röghöz kötött hallgatókat és az oktatókat - írták korábban.

A Hallgatói Hálózat - diákok és oktatók önszerveződő csoportja - azért jött létre, mert elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási törvény jelen formáját, a keretszámok drasztikus csökkentését és a tandíjak összegét - olvasható a szervezet Facebook-oldalán. A demonstrációval szerdán szolidaritást vállalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az LMP is, utóbbi a szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre biztatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.