Veszélyben a jövő?

Tiltakozik az LMP a felsőoktatási politika ellen

Osztolykán Ágnes és Pető Ernő közölte: az LMP szerint a kormány felsőoktatás-politikája veszélybe sodorja a következő generációk és az ország jövőjét, mert a Fidesz az államilag támogatott felsőoktatási keretszámok radikális csökkentésével diákok ezreitől vette el a diplomaszerzés esélyét.

2012.02.15 11:52MTI

Az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottság alelnöke és az LMP felsőoktatási és tudománypolitikai szakszóvivője úgy fogalmaznak, hogy a keretszámoknak semmi köze a munkaerő-piaci igényekhez. Megjegyzik, hogy miközben Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár azt állítja, hogy a kabinet a műszaki, természettudományi képzést részesíti előnyben ezeken a szakokon is csökken a tandíjmentes férőhelyek száma. Igaztalannak tartják azt a kijelentést is, amelyik szerint a humán szakon szerzett diplomával rosszak az elhelyezkedési esélyek.
   
Egyúttal kijelentik azt is, hogy a kormány a Diákhitel 2-nek nevezett "tandíjhitellel" sem könnyíti meg a továbbtanulást, "hiszen nincs olyan fiatal, aki az életét többmilliós adósággal szeretné kezdeni". A Diákhitel 2 olyan pénzügyi konstrukció, amely hosszú távon finanszírozhatatlan terhet ró a költségvetésre és tovább növeli az államadósságot - írja a két politikus.
   
Végül annak a meglátásuknak is hangot adnak, hogy a kormány megszegte ígéreteit és a "felemelkedéshez vezető egyetlen út", az oktatás lehetőségét veszi el sok ezer diáktól. Az LMP egyetért a Hallgatói Hálózat demonstrációs felhívásával, és szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre bíztatja - zárják a közleményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.