Felszakadozik a felhőzet

Viharos széllel szökik be a napos vasárnapi tél

Vasárnap a csapadékmező keletre történő távozása után felszakadozik a felhőzet, elsősorban az ország északi-északkeleti harmadán alakulhatnak ki további záporok, a hegyekben hózáporok.

2012.01.22 08:49idokep.hu

Élénk, helyenként erős lesz a nyugati szél, 2 és 9°C között várhatóak a hőmérsékletek.

Hétfőn reggel délnyugaton lehetnek kevésbé felhős területek, másutt több felhő várható, főleg északon és keleten fordulhat elő eső, záporeső, a magasabban fekvő területeken esetleg havaseső. Többfelé megerősödik a nyugati szél. Napközben több napsütésre készülhetünk, csak helyenként alakulhatnak ki záporok, a hegyekben hózáporok. 

Kedden várhatóan egy mediterrán ciklon felhőzete éri el hazánkat, mely újabb csapadékhullást eredményezhet, az eső többfelé válthat át hóba, havasesőbe. 

Szerdától a magasban egyre hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, napról napra hidegebbek lesznek a hajnalok.

Jelenleg az északkeleti megyékben találkozhatunk néhány cm friss hóval, az ország más területein erőteljes olvadás zajlik. A szombat este érkező melegfronthoz kapcsolódó csapadékmezőből elsősorban észak-északkeleten várható havazás, másutt vegyes halmazállapotú csapadék várható. Vasárnap már csak záporok, hózáporok lehetnek.

Orvosmeteorológia

Vasárnap gyenge hidegfronti hatás várható, emiatt a frontra érzékenyek elsősorban fejfájást, vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak. A szeles idő miatt fokozódhatnak görcsös fájdalmaink, fáradékonyabbak, álmatlanabbak lehetünk. Étkezzünk változatosan, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap eleinte többfelé találkozhatunk a korábban lehullott hó és eső miatt nedves, vizes, helyenként latyakos, hókásás utakkal találkozhatnak az útrakelők. A megerősödő, a Dunántúlon viharossá fokozódó délnyugati szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Felhőkép

Széltérkép

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.