Segít az új törvény?

Nagyon védenék a nemzeti vagyont

A nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslat elfogadása azt jelenti, hogy a jövőben csak kétharmados parlamenti többséggel lehet módosítani, értékesíteni az abban szereplő vagyontárgyak körét.

2011.12.15 15:10MTI

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára közölte: a nemzeti vagyonról szóló törvény biztosíték. Hozzátette: a kabinet megállította a nemzeti vagyonnal való felelőtlen gazdálkodást, erős, stabil hátteret ad a nemzeti gazdálkodáshoz és a költségvetéshez. A vagyontárgyak sarkalatos törvényben való rögzítésével a kormány garantálja, hogy a jövőben a költségvetés problémáit nem a nemzeti vagyon felélésével fogja megoldani - mondta.

Megjegyezte, hogy a törvényjavaslatnak a részletes parlamenti vitája zárult le. Ennek kapcsán leszögezte: a javaslat elfogadásával erős, jó törvény születik. A törvény elfogadása esetén január 1-jén lép hatályba. Hegmanné Nemes Sára elmondta: a nemzeti vagyonról szóló törvény meghatározza a nemzetgazdaságilag kiemelt vagyontárgyak fogalmát; az ilyen vagyontárgyakat nem lehet elidegeníteni és megterhelni őket, és csak szabályozott keretek között lehet hasznosítani.

Konkrét, a tervezetben is szereplő példaként említette a nemzetgazdaságilag kiemelt vagyonra a műemlékek nagy részét, a közszolgáltatók többségi állami, önkormányzati tulajdonú üzletrészeit is.

A nemzeti vagyonról szóló törvény meghatározza a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályait is - tette hozzá az államtitkár.

Hangsúlyozta: fontos változás, hogy az úgynevezett vagyonkezelés lehetőségét kizárólag közösségi szervezetnek engedi meg, vagyis magáncég, magánszemély nem kezelheti a nemzet vagyonát. Amennyiben a nemzet vagyona a közösség érdekében már nem hasznosítható, akkor értékesíteni kell, de az új törvény megállítaná azt a folyamatot, hogy akár 70-100 évre magántársaságoknak adnak hasznosításra nemzeti vagyont.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a közbeszerzési és államháztartási törvénnyel összhangban csak átlátható cégekkel, szervezetekkel lehet szerződést kötni, vagyis az off-shore cégeket kizárják a rendszerből.

A törvényben lévő garanciák Hegmanné Nemes Sára szerint hosszú távú garanciákat nyújtanak arra, hogy a mindenkori kormány felelősen gazdálkodjon a nemzeti vagyonnal, a részletszabályokról az állami vagyonról szóló végrehajtási törvény, és rendeletek fognak gondoskodni.

A sajtótájékoztató végén Giró-Szász András kormányszóvivő egy kérdésre válaszolva elmondta: a kormány vizsgálja az Európai Központi Bank (EKB) jegybanktörvényről szóló levelét. Egy másik kérdésre válaszolva pedig közölte: a kormány szerdai kihelyezett ülésén semmilyen formában nem került szóba Fellegi Tamás távozó nemzeti fejlesztési miniszter utódjának személye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.