Gigaszaloncukor

Igazi hungarikum lett Guiness-rekorder: itt a világ legnagyobb szaloncukra

A Bonbonetti csokoládégyár a világ legnagyobb szaloncukrát gyártotta le. Az óriás szaloncukor tömege több mint kétszáz kilogramm, melyből 20 ezer szaloncukor szem is kitelne, míg (becsomagolt) hossza 3 méter, s így egy 60 méter magas karácsonyfa ékes dísze lehetne.

Nézze meg a képeket, ha nem hisz a szemének! >>> képgaléria

2011.12.07 18:16ma.hu

A több mint 140 éves hagyományokkal rendelkező cég nevéhez fűződik az első gépesített, szaloncukorgyártás, ám most a valódi csokoládé és a magas tápértékű anyagok, azaz a minőség fontosságára - a szaloncukrok esetében is - kívánja felhívni a figyelmet.

Hazánk legnagyobb csokoládégyára szokatlan módszert választott arra, hogy központba állítsa a minőségi szaloncukrot: a világ legnagyobb szaloncukrát gyártotta le. A cég ezen feladatra kiválasztott dolgozói több heti munka után sikeresen megformáztak egy marcipánmasszát, melyet étcsokoládéval mártottak le, majd a hagyományos csomagolásnak megfelelően két végén rojtozott selyempapírba, s ezüst színű alufóliába csomagoltak be.

Az így elkészült édesség összességében több mint 200 kg, s 3 méternél is hosszabb lett, melynek mozgatása is csak targoncával volt már lehetséges, mikor a rekord hitelesítése rendben lezajlott. A nagy szaloncukor éppen 20.000-szer nehezebb a hagyományos méretű testvérénél, s ha szeretnénk felakasztani egy karácsonyfára, akkor célszerű lenne egy legalább 60 méteres fát választani.

Természetesen erre nem kerül sor, hiszen a valódi finomságot jótékonysági célra ajánlja fel a budapesti cég, így sok, nehéz helyzetben lévő gyermeknek okoz ezzel is örömet a szeretet ünnepéhez közeledve.

Mi fogyasztók összességében 4000 tonna körüli mennyiséget vásárolunk, azaz fejenként egy tasak vagy doboz szaloncukrot. A vásárlókosarakba került "szaloncukkedliknek" ma még csak negyede készül valódi csokoládéból, s értékben is csupán 40 százalék körüli ezen érték, így közös felelősségünk ezen nemzeti értékünk minőségének megőrzése, annak fontosságára való felhívása.

KATT a képre >>>

"A hungarikumnak számító szaloncukrok esetében kiemelten fontosnak tartjuk a vásárlók figyelmét felhívni arra, hogy a valódi csokoládéból készült szaloncukrokat válasszák, melyek magas beltartalmi értékkel is párosulnak, mint például valódi kókuszreszelék, vajkaramella vagy éppen mandulamarcipán." - mondta Sánta Sándor, a Bonbonetti Csoport vezérigazgatója.

"Sajnos sok, gyenge minőségű termékkel találkozni a különböző boltok polcain, melyek nem méltóak ezen tradicionálisan magyar édességhez, így bízunk benne, hogy a fogyasztók preferenciája itt is a minőségi termékek irányába mozdul el. A választás egyszerű, ha keresik a csokoládé feliratot a tasakokon vagy dobozokon!" - tette hozzá Sánta Sándor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.