"Zökkenőmentesítené" a szabályok alkalmazását

Képviselő-javadalmazás: halasztaná az új rendszert egy fideszes

Jövő szeptember helyett csak 2013. január 1-jétől léptetné életbe az országgyűlési képviselők új javadalmazási rendszerét a fideszes Szakács Imre.

2011.12.02 14:25MTI

Szerinte a törvény így biztosítana elég időt az új szabályok zökkenőmentes alkalmazásának elősegítésére.
   
A kormánypárti politikus - aki az új javadalmazási szabályok előkészítésére létrehozott albizottság helyettes vezetője volt - pénteken nyújtotta be módosító indítványát a Lázár János frakcióvezető jegyezte törvényjavaslathoz. Ennek tárgyalását eredetileg pénteken kezdte volna meg a Ház, az előterjesztő azonban kedden az általános vita elnapolását kérte. A házszabály szerint ilyenkor a javaslattevőnek nyolc napja van arra, hogy a vita folytatását kérje, ellenkező esetben az előterjesztést visszavontnak kell tekinteni.
   
Lázár János úgy változtatna a képviselők javadalmazási szabályain, hogy a helyettes államtitkárok illetményével azonos - jelenleg csaknem bruttó 750 ezer forint összegű - tiszteletdíjra legyenek jogosultak 2012. szeptember 1-jétől. Az Országgyűlés alelnökei annyit keresnének, mint a miniszterek; a bizottsági elnökök és a jegyzők pedig annyit, mint az államtitkárok.     A képviselők állami szervtől egyéb jogcímen nem részesülhetnének díjazásban, kivéve a miniszterelnököt, valamint a miniszter, az államtitkár, a kormánybiztos, a kormánymegbízott, a miniszterelnöki biztos, a miniszterelnöki megbízott vagy a miniszteri biztos országgyűlési képviselőket, akik pluszban kizárólag a tiszteletdíj 30 százalékára lennének jogosultak.
   
Az ülésszakonként ötnél több bizottsági ülést kihagyó képviselők tiszteletdíját csökkentenék.
   
A javaslat alapján a képviselők névre, valamint az általuk megjelölt autó forgalmi rendszámára szóló, másra át nem ruházható, készpénzre nem átváltható üzemanyagkártya használatára lennének jogosultak. A felhasználható összeg aszerint változna, hogy hol van a képviselő választókerületének székhelye. Kimondaná a Fidesz frakcióvezetője azt is, hogy a parlamenti képviselők a közösségi közlekedési eszközöket ingyenesen vehetik igénybe.
   
A törvényjavaslat szabályozza azt is, hogy a képviselőknek az Országgyűlés Hivatala legalább 35, de legfeljebb 50 négyzetméteres alapterületű budapesti lakóház vagy lakás használatát biztosíthatná, feltéve, hogy a politikusnak vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának nincs ingatlana a fővárosban. Ha a képviselő a lakást nem veszi igénybe, budapesti tartózkodásának idejére szállodai szoba biztosítását kérhetné.
   
Az országgyűlési képviselők emellett a választókerületük székhelyén iroda használatára lennének jogosultak, amelyet az önkormányzatnak kellene biztosítania. A politikusok mobiltelefon-költségét is megtérítené az Országgyűlés Hivatala havonta, a minimálbér 30 százalékáig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.