A PM 803,3 milliárd forint hiányt prognosztizál

Fidesz: napi hatmilliárd forinttal nő Magyarország adósságterhe

Napi hatmilliárd forinttal nő Magyarország adósságterhe, a kormány pedig alkalmatlan a helyzet kezelésére, ráadásul a pénzügyminiszter nem a valóságnak megfelelően tájékoztatja a nyilvánosságot - mondta Varga Mihály, a Fidesz szakpolitikusa pénteken Budapesten.

2008.04.18 12:45MTI

"A gazdaság továbbra is egy lejtőn csúszik szép lassan lefelé. Naponta hatmilliárd forinttal nő az ország adósságterhe. Ez a kormány alkalmatlan arra, hogy ezt a helyzetet megpróbálja kezelni, hogy megpróbáljon a válságból kivezető lépéseket tenni" - hangsúlyozta sajtótájékoztatóján Varga Mihály.

A Fidesz alelnöke kiemelte: napi hatmilliárd forintba kerül az országnak, hogy egy alkalmatlan kormány próbálja meg kezelni a gazdasági problémákat, amelyeket maga idézett elő. Ha ez így marad, akkor tovább folytatódik a károkozás. Ami nem ment többségi kormányzással, az nyilván nem fog menni kisebbségi kormányzással sem - mondta Varga Mihály A politikus szerint a válságból úgy lehetne kitörni, ha újra lendületet kapna a gazdasági növekedés, ehhez azonban újfajta gazdaságpolitikára van szükség.

A piac jelentős része az előrehozott választásokban látja a megoldást - húzta alá. Varga Mihály kiemelte: újra a "kozmetikázás szelleme" kezdi körüllengeni a Pénzügyminisztériumot. Veres János szakminiszter az elmúlt egy-két hétben a valóságnak nem megfelelően tájékoztatta a nyilvánosságot, több olyan kijelentést tett, aminek a valóságtartalma erősen megkérdőjelezhető volt - fűzte hozzá.

Ha a Fidesz kormányra kerülne, az első gazdasági lépések között leltárt készítene az államháztartás helyzetéről, a folyamatokról és a kötelezettségvállalásokról - emelte ki Varga Mihály. Keller László államtitkár csütörtökön jelentette be, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) az első félévre 803,3 milliárd forint hiányt prognosztizál, ami a GDP 2,9 százaléka. Az éves pénzforgalmi államháztartási előrejelzésen nem változtatott a PM, a hiány továbbra is a GDP 4 százalékával egyenlő, összege 1.098 milliárd forint.

A korábbi hiányprognózis 1.099,6 milliárd forint volt. Ebben az évben a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi 1,3 százalék után idén 2,4 százalékkal nő, ezen belül a beruházok várhatóan 4 százalékkal bővülnek - tette hozzá az államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.