A demonstráción elhangzottakra reagált a bíróság

Csak Geréb Ágnest ítélte el a bíróság, nem az otthonszülést

A Fővárosi Bíróság a Geréb Ágnes szabadon bocsátásáért tartott szerdai demonstráción elhangzottakra úgy reagált: a bíróság nem az otthonszüléssel kapcsolatban folytatott szakmai vitában foglalt állást, hanem Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt ítélte el halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt.

2011.10.05 19:41MTI

Rácz Attila, a demonstráció szóvivője a megmozduláson úgy fogalmazott: "ma Magyarországon bűnismétlés kórházon kívül szülni és születni, és bűnismétlés ezeknél a szüléseknél szakmai tudás alapján segítséget nyújtani". Erről szól a tavaszi bírói ítélet és a Geréb Ágnes házi őrizetét meghosszabbító újabb végzés - tette hozzá.
   
A Fővárosi Bíróság közleményében azt írta: az elsőfokú bíróság ítéletének kihirdetésekor is elhangzott, az otthonszülés szabályainak hiánya önmagában nem jelenti azt, hogy tiltott lenne az otthonszülés. Az ítéletben kimondták: "önmagában a tervezett otthonszülés nem minősül olyan foglalkozási szabályszegésnek, amely más konkrét szabályszegő magatartás nélkül megvalósítaná a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést".
   
A március 24-i elsőfokú ítéletben "G. Ágnes" elsőrendű vádlottat egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt két év fogházra ítélte a bíróság, és öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától.
   
A bíróság a közleményben kiemelte továbbá, hogy G. Ágnes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályán jelenleg is folyamatban van egy nyomozás foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt. A házi őrizet elrendelésére és meghosszabbítására pedig ezzel összefüggésben került sor - tették hozzá.
   
A szülész-nőgyógyász házi őrizetét "a bűnismétlés veszélye" miatt legutóbb szeptember végén hosszabbították meg újabb három hónappal.
   
Szerdán nagyjából kétszázan gyűltek össze Budapesten I. kerületében, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum mögött, hogy Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász szabadon bocsátásáért demonstráljanak.
   
Rist Lilla, a demonstráció egyik szervezője elmondta: Geréb Ágnes épp egy évvel ezelőtt, október 5-én került előzetes letartóztatásba, tavaly december óta pedig házi őrizetben van. Tiltakozásukat szabadon bocsátása érdekében szervezték. Rist Lilla a demonstráción felolvasta Ékes Ilona levelét, amelyben a fideszes országgyűlési képviselő a magyar orvosi perek történetében példátlannak nevezte, ahogyan Geréb Ágnessel bántak a tárgyalások idején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.