Lapítaniuk kéne...

Kertész Ákos-ügy: képmutató kiakadás a jobboldalon

Az Amerikai Népszava nevű sajtóorgánumban megjelent Kertész Ákos-mondatok minden szempontból védhetetlenek, ezen nincs mit szépíteni. Az egyébként kiváló regényíró olyat írt le, amit normálisan gondolkodó ember nem tesz, már csak azért sem, mert hülyeség, hogy a magyar nép genetikusan alattvaló vagy a Holocaust egyetlen felelőse lenne. De az a sértődött ál-felháborodás, ami a jobboldalon kíséri a botrányt, nem több egyszerű képmutatásnál.

2011.09.16 06:59sabater - ma.hu

Szögezzük le: a lehető legkevésbé sem értünk egyet azzal, amit Kertész Ákos az Amerikai Népszavában leírt. Nem lehet ugyanis azzal egyetérteni, hogy a magyar genetikusan alattvaló lenne. Azzal sem, hogy a magyar nép lenne az egyedüli felelős a Holocaustért, hogy miért nem, azt nem is kell magyarázni, mert nem egy országos méretűre duzzadt általános iskolai első osztályban élünk, hiába tűnik néha úgy. Ha valami szimpla baromság, azt annak megfelelően kell értékelni: kinevetni, legyinteni rá, esetleg felháborodni rajta.

Várható volt, hogy Kertész Ákos botrányos mondatait követően az utóbbi fog bekövetkezni – a Jobbik & társainak úgy kellett ez az elszólás egy zsidó származású embertől, mint egy falat kenyér. Végre ezzel igazolva látták korábbi teóriájukat, miszerint minden zsidó életcélja, hogy a magyarságot eltűntesse a Föld színéről. Igen, a magyar zsidóké is. No de az, hogy olyan portálok gyalázzák „magyargyűlölete” miatt Kertész Ákost, akik naponta szólítanak fel bizonyos társadalmi csoportok kiirtására, erős vicc. Ha valakiknek lapítania kéne egy ilyen megjegyzés után, az éppen a magyar szélsőjobb: egyszerűen nincsenek feljogosítva arra, hogy bármin kiakadjanak, ami gyűlöletpolitika vagy akként értelmezhető.

Más a helyzet a kormánnyal. Hogy meg akarták vonni Kertész Ákos díszpolgári címét, az kissé túlzó, de érthető reakció: aki alávaló népcsoportként tekint a magyarra – pusztán azért, mert megválasztották és hatalomban tartották Orbán Viktort – az ne legyen díszpolgár. De a Kossuth-díj visszavonása egy teljesen értelmetlen bosszú: azt ugyanis az író a vitathatatlanul színvonalas, kiemelkedő munkásságáért, másképp fogalmazva: regényeiért kapta. Aki olvasott már egyet is, tudja, hogy megérdemli. És nem, nincs bennük magyargyűlölet, sőt. Csakhogy a kormány tökéletesen tudja, hogy a jobboldalt (egyébként főként a Jobbikot) erősíti a téma napirenden tartása, ezt pedig úgy lehet elérni, ha sokáig tekereg a kormány a Kossuth-díj visszavonása körül. Napi egy hír, és mindenki erről fog beszélni, jó sokáig.

A második képmutató felháborodó tehát a szélsőjobb után a Fidesz és a kormány. Egy olyan testület, amelynek egy országot kell (kellene) hatékonyan kormányoznia, nyugodtan legyinthetne korábban köztiszteletben álló, kiemelkedő munkássággal rendelkező író indulatból írt hülyeségére. Esetleg egy nap alatt megvonhatná tőle a díszpolgári címet. Gyors intézkedés, téma letudva. Ehhez képest Schmitt Pál levelet ír Orbán Viktornak – egyébként miért: nincs meg neki a telefonszáma? – hogy a kormány teremtse meg az állami kitüntetések visszavonásának lehetőségét. Persze megy róla a közlemény, villognak a fényképezőgépek, garantált hely az esti híradóban, mindezt úgy, hogy az egész ügy vihar egy pohár vízben.

Ahelyett tehát, hogy a jobboldal úgy tenne, mintha mélységesen fel lenne háborodva, értelme lenne helyén kezelni az ügyet. A Fidesz például rájöhetne, hogy nekik nem kedvez, ha a Jobbikot erősítik, és hagyhatnák Kertész Ákost nyugodtan duzzogni az orbáni diktatúrán. A szélsőjobb pedig magába nézhetne, ugyanis bagoly-veréb szindróma forog fenn. Kertész Ákos helyreigazításából – amely úgy bocsánatkérés, hogy lényegében megtagadja azt – az következik, hogy ő már nem fog megváltozni. Úgyhogy pont itt van az ideje, hogy a problémát értékén kezeljük, és hagyjuk azokra, akiknek kényszeres üvöltözhetnékük van. Akár baloldaliak, akár jobboldaliak vagyunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.