Csorbul a függetlenség?

MSZP: a Fidesz megszünteti a bírói önigazgatást

A szocialista párt szerint a kormány újabb lépést tesz a demokratikus intézményrendszer felszámolása felé.

2011.09.10 13:35ma.hu

Az MSZP országgyűlési képviselője, Dr. Bárándy Gergely - aki az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja is - szerint bár sok részlet még ismeretlen a Fidesz igazságszolgáltatási reformjából, az jól látszik, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot megszüntetik, a Tanács hivatalát pedig egyszerűen átkeresztelik. „Ez azt jelenti, hogy a valódi döntéshozatali - bírói önigazgatási - fórum megszűnik, és helyette egy csupán adminisztratív feladatokat ellátó hivatal marad, élén egy hivatalnoki feladatokat ellátó bíróval” – áll a hivatalos közleményben.

A szocialista párt szerint ezzel lényegesen csorbulni fog a bírói hatalmi ág függetlensége. „Az igazságszolgáltatás vonatkozásában ezt a modellt nagyjából ahhoz lehetne hasonlítani, mintha a végrehajtó hatalmi ágnál megszüntetnék a kormányt, s az érdemi döntéseket meghozni jogosult miniszterelnök és miniszterek helyett az Országgyűlés egy országos kormányhivatal vezetőt választana, aki az államigazgatás legfőbb adminisztrátora” – írta Bárándy.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.