Budapesten

Kétkamarás önkormányzati rendszert javasol az MSZP

Kétkamarás önkormányzati rendszert javasol Budapesten az MSZP fővárosi elnöke.

2011.09.09 12:45MTI

Horváth Csaba pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a második kamara a kerületi polgármesterek tanácsa lenne, de a végső döntések a Fővárosi Közgyűlés kezében maradnának.

A szocialista politikus kifejtette: a polgármesterek alkotta második kamara véleményezné és készítené elő a főváros stratégiai kérdéseiben a döntéseket. Javaslatuk értelmében a jövőben nem lehetnének tagjai a Fővárosi Közgyűlésnek a kerületi polgármesterek. A szocialisták az önkormányzati törvényhez nyújtanák be az ide vonatkozó módosító javaslataikat - mondta el Horváth Csaba.

Az MSZP budapesti elnöke szerint az önkormányzati rendszer tervezett átalakítása az "ingatlanpanamáknak" nyitna teret, hiszen - mint fogalmazott - bezárják az iskolák és kórházak csaknem felét, ahová irodaházakat és lakóparkokat terveznek. Horváth Csaba hozzátette: a budapesti kórházak csaknem kétharmadát kívánják a kormánypártok bezárni.

A pénteki sajtótájékoztatón Trippon Norbert, az MSZP IV. kerületi frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy a kormányzat szabályosan megcsonkítja a falvakat, a városokat és a megyéket. Nagyon fontos hatásköröket vesznek el a településektől és központosítanak, így azok távol kerülnek a helyi lakosságtól - tette hozzá.

A szocialista politikus felszólította a kormányt, hogy rendeljen el azonnali önkormányzati adósságstopot. Trippon Norbert felhívta a figyelmet arra, hogy Újpest fideszes vezetése a jövő héten 5 milliárd forint értékű kötvénykibocsátást, vagyis adósságnövelést tervez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.