Hitgyülis paktum a Fidesszel?

Megszelídíti az ATV-t a Fidesz?

Vajon a Hitgyülekezetének osztott kegy nem volt véletlen? A Heti Válasz annak járt utána, mennyi valóságalapja van annak a pletykának, mely szerint a Fidesz egyfajta paktumot kötött a Hit Gyülekezetével.

2011.07.25 09:40aargh - ma.hu

A kereskedelmi csatornák igazodva a politikai széljáráshoz már jóval a választások előtt - a kétharmad realitását észlelve - erős pálforduláson mentek keresztül. Egyre több fideszes vendég, egyre több gesztus, ami bizony sosem volt jellemző rájuk. Egyedül az ATV állta a sarat, Kálmán Olga, Bolgár György és társai kíméletlenül és kitartóan támadták Orbán Viktorékat. Az ATV többségi tulajdonosa a Hit Gyülekezete, s éppen e szervezet egy fideszes módosítónak köszönhetően elismert egyházi rangra emelkedett. A Heti Válasznak név nélkül nyilatkozó politikus azt mondta, tartottak attól, hogy a Hit Gyülekezete nemzetközi kampányt indított volna a kormány ellen, ha nem kapnak olyan besorolást, mint a többi egyház.

Németh Sándor a Népszavában próbálta menteni a menthetőt, és úgy fogalmazott, "Nincs rejtett pénzügyi megállapodás amögött, hogy a gyülekezet is bekerült az elismert egyházak közé." A hetilap cikkében mégis két érdekes interjúra fel a figyelmet: mindkettő főszereplője Németh Sándor lelkész volt. A Hitgyüli frontembere elsőként Kálmán Olgával beszélgetett egy erősen visszafogottat, majd az EchoTv-ben tett látogatást, ahol Vámos Györggyel bazsalyogtak egy nagyot. Ez utóbbit néhány hete még elképzelni sem lehetett volna. A lap rámutat arra az érdekességre is, hogy már korábban volt néhány kézzelfogható lépés, ami a közeledést sejtette. Lázár János Hódmezővásárhelyen például 99 évre ingyenes használatra bocsátott a szervezet számára egy ingatlant, és több fideszes önkormányzat is jó kapcsolatokat alakított ki velük.

A hetilap sommásan azt írja, "a kormány igyekezett összekapcsolni a méltányost a hasznossal". Emlékeztet arra is, hogy a Hit Gyülekezete a 2009-es európai parlamenti választáson még támogatott MDF mögül szépen kihátrált, így Dávid Ibolya pártja tavaly már nem bírta átugrani az 5 százalékos küszöböt, és kiesett a Parlamentből. Egy biztos, a kormány nagy kegyet gyakorolt a Hit Gyülekezetének, akik ezek után valamilyen módon kompenzációra kényszerülhetnek. Például úgy, hogy többségi tulajdonosként némiképp csillapítják az ATV hangvételét. Természetesen nem azonnal és nem pálfordulással. De szép lassan egy derűsebb képet lehet festeni a baloldal utolsó televíziójának képernyőjére is. Mindössze akarat kell hozzá. Hogy ez a szándék valóban megvan-e Németh Sándorékban, azt az elkövetkező néhány hónap, év fogja megmutatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.