Nem fogadják el a nyugdíjkorhatár-csökkentést

Bírák egy csoportja tiltakozni készül

Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője közölte: a bírói nyugdíjkorhatár csökkentése ügyében indítványokat megfogalmazó bíróknak jogában áll ilyen formában tiltakozniuk, de a Legfelsőbb Bíróságnak hivatalosan nincs köze ezekhez a dokumentumokhoz.

2011.06.22 17:49MTI

Lapértesülések szerint bírák egy csoportja azzal a kéréssel kíván a köztársasági elnökhöz fordulni, hogy Schmitt Pál kezdeményezze a hétfőn meghozott törvénymódosítás alkotmányellenességének előzetes vizsgálatát, mert - szerintük - az "ellentmondásos szabályozás" sérti a jogbiztonság alkotmányos követelményét.
   
Az Országgyűlés hétfőn az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötötte az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyát. Egyúttal 2012. január 1-jéig leállították a bírósági vezetők kinevezését. Az egyes jogállási törvényeknek az alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló javaslatot a parlament a kormánypárti képviselők támogatásával fogadta el.
   
A fideszes Lázár János és Varga István jegyezte előterjesztés alapján a legfőbb ügyész és a Legfelsőbb Bíróság - 2012-től új nevén Kúria - elnökének kivételével az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonya 2012. január 1-jétől az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével megszűnik.

(A hatályos törvények értelmében az ügyészeket és a bírákat illetően a felső korhatár a 70. életév.) A nyugdíjkorhatárt 2013. január 1-je előtt betöltött érintetteknek egy egyéves átmeneti periódust biztosítanak.
   
Két napilap beszámolója szerint, amennyiben az államfő aláírja a törvénymódosítást, akkor az említett bírók indítványt nyújtanak be az Alkotmánybírósághoz, a szabályozás alkotmányellenességének kimondását kérve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.