Az állam már nem ösztönöz

Lefékeződött az autóértékesítés Kínában

Kínában már az egymást követő második hónapban csökkent az autóértékesítés, elsősorban az állami ösztönző rendszer megszűntetése miatt.

2011.06.05 15:28MTI

A kínai autógyártók szövetségének (CAAM) vasárnap közzétett adatai szerint májusban 1,19 millió kocsit helyeztek forgalomba, közel 14 százalékkal kevesebbet, mint a megelőző hónapban.

A kormány idén januárban szüntette meg azt a kedvezményt, amelyet az autóvásárlók kaptak, ha üzemanyagtakarékos kisautót vettek. Egyszersmind a pénzügyminisztérium január 1-től 10 százalékos forgalmi adót vetett ki.


A kis fogyasztású kocsik vásárlásának támogatását a kormány 2009-ben indította útjára a kínai autóipart támogató egyéb ösztönző intézkedésekkel együtt, amelyeknek köszönhetően még abban az évben Kína lett a világ legnagyobb autópiaca, megelőzvén Amerikát.

Mindamellett ágazati elemzők megjegyezték: nem lehet fordulatról beszélni, az autópiac fundamentumai változatlanul erősek, drámai változásra nem kell számítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.