Buktatók és bírságok

Mennyit ér a rendszám, ha külföldi?

Cook-szigeteki és indonéziai rendszámú autókat kapcsoltak le a rendőrök és az autóvadászok, de rendszeresek a floridai és a kaliforniai rendszámok is a hazai utakon. Mivel jár a rendszám-biznisz? Buktatókról és bírságokról volt szó Napközben című műsorunkban.

2011.03.31 11:55MR1- Kossuth

A texasi rendszámú fekete terepjáró sofőrjének floridai vezetői engedélye és amerikai útlevele van, nincs viszont biztosítása, és fél éve ugyanazokat a szabályokat szegi meg újra és újra. Előfordul az is, hogy autók utcanévtábla szerű rendszámokkal közlekednek, és olyan országok jelét viselik magukon, amelyeket nemzetközileg nem is ismertek el. Magyarországon is találkozhatunk például Hutt River hercegségének a rendszámával.

Ausztrália legkisebb, alig pár tíz főt számláló mikroállamának rendszámai népszerűek. Az egyik ilyen rendszámú autó tulajdonosa, Zoltán, az MR1-Kossuth Napközben című műsorában elmondta: három jogerős bírósági végzéssel is el van látva a bérautója, amely egyébként egy offshore státuszú amerikai cég tulajdona.

Az autó az EU-ban leadózott áru, csak a felségjelzése Hutt River-i.


A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület elnöke, Vezda László elmondta: a nyugat-európai országokban nem szokás visszaélni a rendszámokkal. 2008 decembere óta az Európai Unióba behozott külföldi rendszámok esetében vámbiztosítékot kell fizetni. Az autó fél évig tartózkodhat az unió területén, ez után vagy honosítani kell, vagy elvész a biztosítékként befizetett összeg.

Schuller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám és jövedéki szóvivője ehhez hozzátette: vámbiztosítékot csak akkor kérnek, ha a gépjármű vámjogi sorsa nem rendezett.

A biztosíték fedezi a vámot és az áfát. Ha az autós nem hajlandó rendezni a költségeket, a NAV közvetlen vámfelügyelet alá veheti a gépjárművet.

A cikk itt folytatódik - Kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.