Beszáll az útjavításokba a román állam

A román utak javítását átvállalja az állam

A román szállítási minisztérium átveszi a gyergyószentmiklósi és maroshévízi önkormányzattól az említett településeken átmenő DN12-es út városi szakaszait, felújításuk augusztusban meg is kezdődik - jelentette be a szaktárca.

2008.02.21 07:40MTI

Tánczos Barna szállításügyi államtitkár a sajtónak elmondta: megszülettek az ezzel kapcsolatos kormányhatározatok. Ezt a határozatot precedens értékűnek nevezte, hiszen - mint fogalmazott - egyik említett önkormányzatnak sincs megfelelő anyagi forrása arra, hogy felújítsák a városukon keresztül áthaladó országút rájuk eső részét. Abszurd helyzet lenne - hangoztatta -, ha a Kökös és Maroshévíz közötti szakasz modern, európai szintű út lenne, de a városokban az utak nincsenek felújítva.

Tánczos elmondta: az országos útrehabilitációs projekt mintegy 987 millió eurót szán romániai útfelújítási célokra, ebből az Európai Befektetési Bank (BEI) 450 millió, a román kormány pedig 537 millió euróval veszi ki részét.

"Székelyföldnek most kell kihasználnia, hogy az Európai Befektetési Banktól ekkora összeg érkezik az országba. Azt már sikerült elérnünk, hogy Erdély számára olyan fontos útszakaszok kerülnek felújításra, mint a fent említett Kökös-Maroshévíz között rész" - mondta Tánczos. Emlékeztetett: tavaly nyáron már megszületett az a sürgősségi kormányrendelet, amelynek értelmében további, Erdély számára elsőbbséget élvező útszakaszokat is rehabilitálni fognak. Az államtitkár fontosnak tartja, hogy mielőbb elkezdjék a munkálatokat ezeken az útszakaszokon, ugyanis ezek az utak fognak kapcsolatot teremteni a tervezett autópályák között is. A tervek szerint Gyergyószentmiklós egyik fontos csomópontja lesz Székelyföldnek, ugyanis mind a DN12-es országút, mind a Székelyföldön áthaladó autópálya érinteni fogja a város környékét.

Tánczos Barna szerint ezek a beruházások nem jöhettek volna létre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzati szerepvállalása nélkül. "Az előző kormányok mindent megtettek azért, hogy Erdély kimaradjon az országos útrehabilitációból. A jelenlegi kormány ezt a mulasztást szeretné pótolni" - szögezte le a szállításügyi államtitkár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.