Itt a környezetbarát "villanyverda"

Elérhető a drága benzin ellenszere

A tisztán elektromos meghajtású jármű használata mindennapjainkban többé nem a jövő ígérete. Már hazánkban is megrendelhető a világszerte ismert REVA elektromos jármű.

2009.06.24 07:18ma.hu

A környezetbarát „villanyverda” már két típussal van jelen Magyarországon; az energiatakarékos „zöld” autó Budapesten és Debrecenben kapható. Az Európában, Indiában, az USA-ban és Japánban is népszerű REVA a kizárólagos forgalmazó Comtex GREEN Elektromos Járműtechnikai Zrt. jóvoltából mostantól Magyarországon is kapható.

A zéró emissziójú „villanyverda” hatótávolsága 80 km, végsebessége pedig 80 km/óra. A nagyvárosi forgalomban ideális, könnyen vezethető autó teljesen automatikus – vagyis kuplung és váltó nélkül vezethető –, két felnőtt és két gyermek számára kényelmes férőhelyet biztosít. Kis fordulási sugara miatt (3,5 m) könnyen irányítható, egyszerű vele a parkolás, és még a nehéz városi közlekedési viszonyok közepette is remekül végrehajthatóak vele a különböző manőverek.

A nulla szén-dioxid kibocsátás a járművet meghajtó akkumulátornak köszönhető. Ennek teljes feltöltése – jelenleg – 389 forint, tehát fogyasztása nem egészen 5 Ft/km. A fedélzeti töltő bármilyen szabvány dugaljhoz csatlakoztatva könnyedén feltölti a járművet. Mostantól még többet tehetünk nagyvárosaink levegőjének tisztaságáért. A Comtex Green hazai forgalmazásában a „villanyverda” Magyarországon is kapható.

Vásárlás előtt pedig ki is lehet próbálni az autót, június 30-ig ingyenes tesztvezetésre is lehetőség van, melyre a www.villanyverda.hu oldalon lehet feliratkozni. Az elektromos autó Budapesten az Aréna Plázában, illetve Debrecenben a Jánosi u. 11-15-ben megtekinthető és megrendelhető.


Tények a járműről

• Kaliforniában fejlesztették
• Gyártója a Kanadai-USA-Indiai vegyesvállalat, a REVA Electric Car Company Ltd. Bangalore-ban
• 1994-óta fejlesztik, 2001 óta gyártják, 2005 óta forgalmazzák Európában
• A jármű szén-dioxid és egyéb károsanyag kibocsátása nulla.
• Teljes feltöltése – jelenleg – 389 forint, tehát fogyasztása nem egészen 5 Ft/km.
• Az „alap REVA”, azaz az ólom akkumulátoros REVAi teljes töltési ideje 8 óra, hatótávolsága 80 km
• A REVA L-ion teljes töltési ideje 6 óra, hatótávolsága 120 km
• A benzines autókhoz képest „tankjának” feltöltése heted annyiba kerül, a biztosítási költség a hagyományos autó biztosításának hatoda, a gépjárműadó ötöde, és a szerviz költsége is jóval olcsóbb.
• Egy 1.4L-es benzines gépkocsit véve alapul annak éves összköltsége körülbelül 700 ezer forint, míg a REVAi-é kevesebb, mint 200ezer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.