Terrorizmus

Szlovénia ismét meghosszabbítja az ellenőrzést a horvát és a magyar határon

A terrorfenyegetetettség miatt.

2023.11.16 18:12MTI

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy december 21-ig meghosszabbítja a határellenőrzést a horvát és a magyar határon - közölte a kabinet ülését követően Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter.

A tárcavezető jelezte: a kormány megbízta a külügyminisztériumot, hogy értesítse az uniós tagállamokat és az Európai Bizottságot a határellenőrzés tervezett hat hónap időtartamra szóló ideiglenes visszaállításáról is, amelyre szerinte EU-ban fennálló magas terrorfenyegetettségi szint miatt van szükség.

Jelenleg a kormány a schengeni határellenőrzési kódex 28. cikke alapján hosszabbítja meg a határellenőrzéseket, amit legfeljebb két hónapig, azaz december 21-ig tehet meg. Ezt követően Szlovénia a kódex 25. és 27. cikke alapján fog határellenőrzést végezni, amely hat hónapig teszi lehetővé a belső határellenőrzéseket - magyarázta Poklukar.

"Remélem, hogy a terrorfenyegetettség szintje csökken, és feloldhatjuk az intézkedéseket, de jelenleg mindent megteszünk Szlovénia biztonsága érdekében" - fogalmazott.

A miniszter arról is biztosított, hogy a határ mentén élők nem fognak semmit észlelni az intézkedésből. "Nem akarunk hosszú sorokat és a forgalom leállását a korábbi határátkelőhelyeken" - hangsúlyozta.

Az olasz határon végzett ellenőrzéssel kapcsolatban elmondta: olasz hivatali kollégája informálisan közölte vele, hogy Róma is fontolóra veszi az intézkedés további hat hónapos meghosszabbítását. Ugyanakkor hozzátette: mindkét ország azon dolgozik, hogy a határ mentén élő lakosság ne érezze ennek hátrányát.

Szlovénia először október 21-én állította vissza a határellenőrzést, és 14 ellenőrzőpontot hozott létre a horvát és a magyar határon, előbbin 12-őt, utóbbin kettőt. Az uniós állampolgárok minden határátkelőhelyet használhatnak, a más országok állampolgárai viszont kizárólag ezen a 14 ponton léphetik át a határt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.