Közlekedés

A magyar háztartások többségének van 16 éves vagy még öregebb autója

A megkérdezettek 10 százaléka tervez egy éven belül gépkocsit vásárolni.

2023.11.13 20:30MTI

A magyar autótulajdonosok 51 százaléka használ 16 éves vagy annál is öregebb autót, amelyet 1 és 3 millió forint közötti összegért vásárolt; a gépjárművek átlagos kora Magyarországon 14,5 év - közölte hétfőn a Használtautó.hu a GKID kutatóval szeptemberben készített online reprezentatív felmérése alapján.

A válaszok alapján az átlagos hazai autótulajdonos évente 50 és 250 ezer forint közötti összeget költ karbantartásra, miközben minimum 5 évet vár a cserével, és jellemzően 3,8 millió forintot költene egy összegben egy legfeljebb 8 éves, benzines vagy dízeles használt autóra.

A meglévő gépkocsit 65 százalékuk belföldön és használtan vásárolta, 22 százalék vette újonnan - írják a közleményben.

A felmérés szerint a saját autóval rendelkezők leginkább benzines gépjárművet használnak, a hibrid hajtásúak aránya 6 százalékra tehető.

A közlekedési alternatívák közül legtöbben tömegközlekedésre váltanának, de a válaszadók a rövidebb távokat akár gyalog vagy kerékpárral is szívesen megtennék - írják a közleményben.

A megkérdezettek 10 százaléka tervez egy éven belül gépkocsit vásárolni. Ezen válaszadói kör 10 százaléka új, 72 százaléka használt, 16 százaléka pedig új vagy használt személygépjármű vásárlását tervezi.

A vásárlást tervezők nagy része az 1-3 millió forintos kategóriában keres autót, míg az átlagos vételár várhatóan 3,8 millió forint körül alakul, legnagyobb értékben a 60 év felettiek és a budapestiek fognak gépjárművet venni - derült ki a felmérésből.

Az autóval rendelkezők 82 százaléka minimum 5 évet vár a gépjármű cseréjével, a többség 5-10 évente váltja le a használt gépjárművét - közölte a Használtautó.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.