Autó

Akkumulátornyersanyag-bányákat vásárol Brazíliában a Volkswagen és a Stellantis

Az ACG egymilliárd dolláros tőkealapot készül felállítani egy nikkel-szulfid kitermelő létesítmény és egy rézbánya megvásárlására.

2023.06.12 16:51MTI

A Volkswagen és a Stellantis autógyártó konszern és a Glencore bányaipari társaság anyagi hozzájárulással támogatja az ACG pénzügyi befektető társaság tervét akkumulátornyersanyag-bányák megvásárlására Brazíliában - jelentette be a londoni tőzsdén jegyzett SPAC (Special Purpose Acquisition Company) speciális célú felvásárló társaság hétfőn.

Az ACG egymilliárd dolláros tőkealapot készül felállítani egy nikkel-szulfid kitermelő létesítmény és egy rézbánya megvásárlására. A Volkswagen leányvállalata, a PowerCo 100 millió dollár előleggel járul hozzá a nikkel-szulfid kitermelő létesítmény megvásárlásához. Hasonló összeggel járulnak hozzá az ügylethez a Stellantis és a Glencore vállalatok, valamint a bányászati befektetésre szakosodott La Mancha pénzügyi alap is. A fennmaradó összeget tőzsdei kibocsátással tervezik előteremteni.

Az ACG a tőzsdei bevezetéssel "ACG Electric Metals" részvényeket bocsát majd ki - jelentette be Artem Volynets, az ACG vezérigazgatója. Az alap 51 százalékos tulajdonrészén osztozik majd a Glencore, a Stellantis és a La Mancha alap, 49 százaléka pedig szabad forgalomba kerül.

A dél-afrikai Sibanye-Stillwater vállalat januárban visszalépett a két bánya megvásárlásától azt állítva, hogy a nikkelbánya geotechnikailag instabil. Az eladó szerződésszegésért 1,2 milliárd dolláros kártérítési pert indított a vevő ellen. Az ACG közleményében teljes bizalmának adott hangot a bányák állapotát illetően és bővíthetőknek nevezte azokat.

A Volkswagen és a Stellantis az elektromos autóihoz szükséges akkumulátorok nyersanyagszükségletét kívánja biztosítani a befektetéssel. A Volkswagen a PowerCo vállalatba szervezte ki akkumulátor-üzletágát, beleértve az akkumulátorcellákat gyártó üzemek építését, a szükséges nyersanyagok biztosítását és az akkumulátorok újrahasznosítását is. A Brazíliában termelt nikkelkoncentrátumot a Glencore nyugat-európai és észak-amerikai üzemeiben dolgozzák majd fel - közölte az ACG.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.