Hatásosak a szlovák szigorítások

Csökkent a balesetek száma a szlovák utakon

A megszigorított közlekedési szabályok első hetében 75 százalékkal csökkent a közúti balesetek száma Szlovákiában - írja a pozsonyi Új Szó.

2009.02.13 08:25MTI

Míg 2008 februárjának első hetében 1079 baleset történt, idén csak 315. A halálos áldozat is kevesebb: a figyelt időszakban ebben az évben két személy, tavaly nyolc ember halt meg. A szlovák KRESZ egyik legjelentősebb változása, hogy lakott területen óránként 50 kilométeres a legnagyobb megengedett sebesség. Robert Kalinák belügyminiszter utasítása szerint a hónap végéig csak szóbeli figyelmezetést kapnak azok a sofőrök, akik lakott településen 10 kilométeres óránkénti sebességgel túllépik az előírtat.

Nem ilyen elnézőek viszont a rendőrök a városokban, ahol az új szabályok szerint a járdák többségén csak akkor engedélyezett a parkolás, ha a gyalogosok számára 1,5 méter széles hely marad a gépjármű mellett. A rendőrök a figyelmeztető röplapok helyett már több helyen 60 eurós büntetésről szóló nyugtát tűznek a gépjárművek szélvédőjére. Kassán például a jogszabály hatályának első napjától 205 helyszíni bírságot szabtak ki. Sok sofőr szerint a parkolást szabályozó paragrafus gyakorlatilag tiltja a járdán való parkolást, mivel a városokban a járdák többsége jóval keskenyebb másfél méternél.

A jogszabály betartásával a pozsonyi lakótelepeken vannak a legkomolyabb gondok. Dlhé Diely városrészben 8 ezer parkolóhelyre 15 ezer autó, az ország legnagyobb lakótelepén, Pozsony-Ligetfaluban pedig 19 ezer parkolóhelyre 59 ezer jármű jut. Este hét óra után gyakorlatilag csak a csodával határos módon lehet szabad helyet találni a szlovák főváros érintett kerületeiben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.