Még mindig van lejjebb

Újabb rossz hírekre készülnek a japán autógyárak

A globális autópiac nem mutatja a fellendülés jeleit, az elemzők szerint ezért a japán gyártóknak (ismételten) felül kell vizsgálniuk eredménykilátásaikat.

2009.01.29 08:00Világgazdaság Online

A Honda december közepén módosította lefelé éves előrejelzését, ennek ellenére nagy az esély arra, hogy a gyár ismét – immár negyedszer – csökkentse éves várakozásait – tudósít a Reuters. Elemzők szerint a másik két óriás, a Toyota és a Nissan veszteséggel kapcsolatos kilátásai is alulbecsültek voltak.

Az eladások a szakértők szerint tovább csökkennek majd a recesszió sújtotta Európa gyengélkedése miatt, ezért nem csak a március végéig tartó mostani, hanem a következő üzleti év előrejelzései is pesszimistábbak lehetnek. "Egyszerűen azt mondom a befektetőknek, hogy várjanak" – mondta az UBS Securities autóipari elemzője, aki szerint a hírek és az árfolyamok is bizonytalanok.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy az öt legnagyobb japán autógyár közül a Toyota jelenti majd a legnagyobb veszteséget. A Suzuki kis nyereségnek örülhet majd, míg a Nissan 14 év után első éves működés közbeni veszteségének kitermelése felé halad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.