Egyre többet tudunk az új S60-ról

2010-ben jön a Volvo S60 következő generációja

A Volvo Cars pár nappal karácsony előtt azzal szeretne az autós világnak kedveskedni, hogy bemutatja azt a személyautót, amely az elkövetkező években a forgalom ékköve lesz az utakon.

2008.12.19 18:40ma.hu

A Volvo S60 koncepcióautó segítségével egy pillantást vethetünk a 2010-ben érkező új Volvo S60 típusra. „Az új S60 egyike lesz a legerősebb szereplőknek egy olyan mezőnyben, ahol rendkívül kiélezett konkurenciaharc folyik” – mondta Stephen Odell, a Volvo Cars elnök-vezérigazgatója. A kupéforma inspirálta vonalvezetés karakteres megjelenést kölcsönzött már az eredeti S60 típusnak is, és ez a karakter a következő generációs modellnél még tovább erősödik.

„A sportos forma azonnal sejteti, mekkora élmény lehet vezetni ezt az autót – és bátran mondhatom, hogy az új S60 teljesíteni fogja ezt az ígéretet. Menettulajdonságai jobbak, mint bármely eddigi Volvo modellé, az autóba épített csúcstechnológia pedig segíti a biztonságosabb vezetést” – mondta Stephen Odell. A Volvo S60 koncepcióautó legelőször a Detroit Motor Show kiállításon mutatkozik majd be, 2009. január elején. Az új Volvo S60 gyártása 2010-ben kezdődik.

A koncepcióautóról egyértelműen látszik, hogy a Volvo Cars formatervezői egy szinttel feljebb léptek az autó megalkotása során. „Az S60 koncepcióautó modern, tipikusan skandináv formatervében természetesen megtalálhatók a márkára jellemző stílusjegyek is, a végeredmény azonban mégis teljesen új megközelítést tükröz” – mondta Steve Mattin, a Volvo Cars formatervezésért felelős igazgatója. „A koncepcióautó külseje egyértelműen utal arra, mi várható az új S60 esetében. A belső kialakítása során még merészebbek voltunk: itt az volt a célunk, hogy bemutassuk, hogyan képzeljük el a – nem is olyan távoli – jövőt” – tette hozzá Steve Mattin.


Az S60 koncepcióautó orráról természetesen nem hiányozhat a trapéz alakú hűtőrács által keretbe foglalt nagyméretű márkajelzés. Az emblémán található háromdimenziós Volvo felirat egy megvilágított panelen kapott helyet. Maga a hűtőrács is megújult kissé, hiszen a vízszintes rácsok még tovább finomítanak a formáján. A hűtőrács szélein a legújabb Volvókra jellemző fények világítanak, amelyek jól kihangsúlyozzák az orr függőlegességét, és a motorháztető V-formáját. E fények szolgálnak a lökhárítók friss formavilágának kiindulópontjaként is.

A megtört ívű fényszórók szinte belefolynak az erősen ívelt motorháztetőbe. Az alsó légbeömlők fordított trapézt mintázó alakjával együtt ezek az elemek nagyon kifejező „arcot” adnak a koncepcióautónak. „Dinamikus és kifejezetten karakteres, de egyáltalán nem tűnik agresszívnek. Ennek az autónak minden elemét a skandináv design, illetve a svéd tengerpart sziklái és vizei ihlették. A végeredmény pedig a drámaiság és az érzékiség lélegzetelállító keveréke” – mondta Steve Mattin.

A koncepcióautó fényszóróiban a klasszikus skandináv hagyományok találkoznak a csúcstechnikával. A fényszóróban található világítótestek két apró, egymás mellett vitorlázó viking hosszúhajót formáznak – az egyik hajó szolgáltatja a tompított, a másik pedig a távolsági fényt. Éjszakai vezetés közben a rejtett, felfelé néző nagy teljesítményű LED-ek által kibocsátott fényt a hajók duzzadó vitorlái irányítják előre.

Ha közelebbről megnézzük a fényszórókat, még több apró részletet fedezhetünk fel: a LED-ek hűtését biztosító kompakt rendszer két kiálló alumínium hűtőbordája félig látszik a hajótesten keresztül. Ez a megoldás azt az érzetet kelti, mintha csillogó üvegtestek úsznának a sötét, rejtélyes skandináv tengeren.


Oldalról nézve feltűnik, hogy a koncepcióautó keskeny kupé-teteje, valamint az oldalsó szélvédők formája mellett, megjelent egy teljesen újszerű oldalsó vállvonal, amely finom, kettős hullámot formáz. A fényszóróktól egészen az autó faráig tartó vállvonal érzékibbé teszi a kocsit, és a fénytörések játékával a felületek merevségét is oldja. Az egyedi, parallelogramma formájú hátsó ajtók minden egyes nyitása-zárása különleges látvány. Az ajtónyitás gombnyomásra indul, és az első fázisban a hagyományos ajtókhoz hasonlóan történik. A következő fázisban azonban az ajtó első része is kiemelkedik az autó síkjából, és a karosszériával párhuzamosan az egész ajtó hátracsúszik, egészen a hátsó kerekekig.

Az autó hátsó vállvonalait híven követő hátsó lámpák ugyanolyan fejlettek, mint az első fényszórók. Kikapcsolt állapotban egyáltalán nem látszik a hátsó lámpáknál megszokott piros-borostyánsárga színkombináció. A bekapcsolás után azonban a modern LED-eknek köszönhetően a helyzetjelző fények, a féklámpák és az irányjelzők mind a megfelelő színnel világítanak.

A Volvo S60 koncepcióautóban bemutatkozik egy teljesen új, innovatív biztonsági rendszer is, amely többek között képes felismerni az autó elé lépő gyalogosokat – és automatikusan az autó maximális fékerejét kihasználva fékez, ha a sofőr ezt nem tenné meg. Ez a rendszer az új Volvo S60 modellben mutatkozik majd be.

A jövőben még izgalmasabb és dinamikusabb autókat fogunk gyártani, miközben megőrizzük a biztonság terén elért vezető pozíciónkat. Az új S60 a biztonságért felelős összes tudásunkat és technológiánkat tartalmazni fogja, a baleset-megelőzést célzó megoldásoktól a baleseti utasvédelmi eszközökig.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.