Detroiti átszervezési tervek

Súlyos gondok a Ford, GM, Chrysler hármas vállán

A szövetségi kölcsönért folyamodó detroiti hármak kedden terjesztették elő a washingtoni kongresszusban átszervezési terveiket.

2008.12.03 08:15MTI

A második legnagyobb amerikai autógyár, a Ford Motors aznap közölte, hogy novemberi eladásai 31 százalékkal zuhantak. A Ford pénzügyi helyzete a legerősebb a három vezető amerikai autógyár, a detroiti központú Nagy Hármak közül. A Ford - amely 9 milliárd dolláros központi segítséget vár - a csökkenő forgalom alapján 2009 első negyedévében észak-amerikai termelését 38 százalékkal csökkenti az idei év hasonló periódusához képest.

"Az amerikai gazdaság tovább gyengül, és az autóeladások ezt tükrözik" - közölte Jim Farley, a Ford marketingfőnöke. A cég főbb márkáinak - a Ford, a Lincoln és a Mercury - forgalma 30 százalékkal esett novemberben, a svéd luxusmárka, a Volvo eladásai 47 százalékkal zuhantak. Utóbbin a Ford túl akar adni.

A Ford szerint az amerikai autóértékesítések az előző hónapban körülbelül 35 százalékkal csökkentek. Alan Mulally, a Ford és Rick Wagoner, a legnagyobb autógyártó, a General Motors vezérigazgatója közleményben tudatta: egy évig egydolláros fizetésért fognak dolgozni, ha az adófizetők pénzéből hitelt folyósítanak vállalatuknak.


Egyes hírek szerint Mulally és Wagoner is autóval érkezett Washingtonba, ahol meg akarják győzni a kongresszust a Detroitnak nyújtandó hitelről. A michigani városból Washingtonig 526 mérföldön át Mulally állítólag egy benzines-elektromos meghajtású Chevrolet Malibu hibrid szedánt vezetett. Az autós megérkezésnek jelképes üzenete van, a gyárak vezetőit előző havi kongresszusi meghallgatásuk után ugyanis éles bírálatok érték, amiért vállalati repülőgépeiken utaztak a fővárosba, hogy 25 milliárd dolláros áthidaló kölcsönt kérjenek csőd szélére került vállalataiknak.

Az amerikai autóipart évtizedek óta a legsúlyosabb válság fenyegeti. A befagyott hitelek miatt a cégek készpénztartalékai vészesen csökkennek, a GM és a Chrysler közölte, hogy az összeomlás küszöbén vannak. A vezérigazgatók októberi washingtoni meghallgatásán Nancy Pelosi házelnök és Harry Reid, a szenátus demokrata többségi frakciójának vezetője egyebek mellett közölte: a cégeknek átszervezési tervet kell készíteni, meg kell kurtítaniuk a pazarló vezetői fizetéseket és garanciát kell adniuk, hogy az adófizetők által finanszírozott hiteleket visszatérítik.

Alan Mulally, a Ford első embere kedden közölte: tervükben szerepel, hogy a cég összes vezetőségi tagjának 2009-es prémiumait és az észak-amerikai munkások fizetésemeléseit is törlik. A Ford ezenkívül közölte: felgyorsítja az energiatakarékos autók fejlesztését. A cég úgy tájékoztatott, hogy szövetségi segítség nélkül a következő évet még átvészelik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.