Környezetkímélőbb EU szabály

Uniós egyezség született az új autók gázkibocsátásról

Megállapodtak az Európai Unió tagországai és intézményei hétfőn arról, hogy 2015-re az EU-ban újonnan gyártott autók széndioxid-kibocsátása nem haladhatja meg kilométerenként a 130 grammot.

2008.12.02 12:10MTI

Az egyezmény némi visszalépést jelent az Európai Bizottság eredeti terveihez képest, amelyek szerint már 2012-től el kellett volna érni ezt az arányt. Környezetvédő szervezetek emiatt már előre bírálták az uniós döntéshozókat. Sajtóértesülések szerint elsősorban a befolyásos német autógyártó cégek járták ki az eredeti javaslat enyhítését.

2005-ben kilométerenként 159 gramm volt az EU-ban az új autók széndioxid-kibocsátása. A mostani megállapodás értelmében 2012 és 2015 között fokozatosan csökkennie kell a magasabb kibocsátású autók arányának.

2020-ra a megállapodás további jelentős csökkentést helyez kilátásba. A szakértői szinten született egyezményt még jóvá kell hagynia az EU-kormányoknak és az Európai Parlamentnek, de ez már csak formalitásnak tekinthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.