Nincs vége a lejtőnek

További csökkenésre számít az európai autóipar

Az európai autógyártók az eladások további csökkenésére számítanak az idei év utolsó negyedében - jelentette ki szerdán a gyártók szakmai szövetsége, az ACEA elnöke.

2008.10.29 18:00MTI

Christian Streiff - aki egyben a PSA Peugeot Citroen vezérigazgatója - elmondta: a harmadik negyedben 10 százalék körüli mértékben csökkentek az eladások, ennél nagyobb visszaesésre lehet számítani a negyedik negyedben, mert sem a bankok, sem a vásárlók nem tartanak lépést a gyártókkal.

Európában szeptemberben 1,305 millió új autó kapott rendszámot, 8,2 százalékkal kevesebb, mint tavaly szeptemberben - az ACEA adatai szerint. Augusztusban még 15,6 százalékos volt a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

Ezzel az első kilenc hónapban a visszaesés 4,4 százalékos, az első nyolchavi 3,9 százalékos keresletcsökkenés után, rendre éves összehasonlításban. Nyugat-Európában 1,211 millió új autó kelt el, 9,3 százalékkal kevesebb, mint tavaly szeptemberben.

Az új EU-tagországokban viszont szeptemberben 93 725 új autó állt forgalomba, 7,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezzel visszatért a korábbi irányzat: miközben Nyugat-Európában apad, Kelet-Európában nő a kereslet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.