Évente 7-8.000 gépkocsit lovasítanak meg

Munkacsoport az autólopások elleni összefogás érdekében

Magyarországon jelenleg mintegy 3,3 millió gépkocsi fut az utakon, az éves eltulajdonítási adatok szerint évente 7-8.000 gépkocsi válik bűncselekmény "áldozatává", ami jelentősen növeli az autótartás kockázatát.

2008.09.17 18:30ma.hu

Az autólopások, az illegális alkatrész-kereskedelem mellett a magyar piacon komoly gondot okoznak a lízingcsalások, valamint a biztosítási csalások és visszaélések. Az autólopások visszaszorítása fontos gazdasági és társadalmi érdek, hiszen a tolvajok okozta károk egyaránt terhelik az autótulajdonosokat, a forgalmazókat és szolgáltatókat. Az új technológiák újabb esélyt kínálnak a biztonság megerősítéséhez. Ezt felismerve a szakma jeles képviselői munkacsoportot hoznak létre az autólopások elleni hatékonyabb fellépés érdekében. 

Az 2008. szeptember 17-én megalakuló Magyar Gép és Jármű Tulajdonvédelmi Munkacsoport főbb törekvései, programja:
 
1. Szakmai és hatósági összefogás révén a Magyarországon előforduló gépkocsi eltulajdonítások visszaszorítása. 

2. Bűnüldöző, illetve hatósági szervek segítése, az autólopási, illetve lízing és biztosítási csalások sikeres felderítésében.
 
3. A magyar lízingpiacon jelenleg növekvő mértékben észlelhetők lízingcsalások beazonosítása és visszaszorítása, és ez által kedvezőbb lízingkonstrukciók kialakítása a fogyasztók számára. 

4. A magyar biztosítási piacon előforduló biztosítási csalások, önkár okozások beazonosítása, visszaszorítása, és ez által kedvezőbb biztosítási konstrukciók, díjtételek kialakítása a fogyasztók számára. 

5. Javaslattétel a jogi szabályozás korszerűsítésére, az egyszerűbb, gyorsabb, ellenőrizhetőbb ügyfélszolgálat feltételeinek megteremtésére a központi adatbázisok igénybevételével. 

6. A magyar járműpiacon létező feketegazdaság mértékének csökkentése. 

7. A lakosság bűnmegelőző és tulajdonvédő tudatának erősítése.
 
8. A munkabizottság alapszabályzatának meghatározása és elfogadása. 

9. Javaslatok kidolgozása, hogy a munkabizottság kiket vonjon be a céljai eléréséhez, illetve milyen területekkel bővítse a tevékenységét, létrehozzon-e albizottságokat (Truck piac, lakás vagyonvédelem, stb.).

Ezen lépések által, illetve a magyar gép és jármű szakma összefogása révén a Felek letették az alapjait annak, hogy erősödjön az adófizetési fegyelem, a tisztességes közteherviselés.

Munkacsoport alakult az autólopások ellen

Az autós-társadalom összefogásával ma megalakult Magyar Gép és Jármű Tulajdonvédelmi Munkacsoport, kedvező feltételeket teremt az autópiacon tapasztalható visszaélések és gépkocsi-lopások elleni fellépéshez. Az autópiacon tapasztalható visszaélések, gépkocsi-lopások rendkívül összetett kérdéseket vetnek fel, amelyek átfogják az autók forgalomba helyezésétől, a szervizen, műszaki vizsgán és alkatrész-kereskedelmen át a bontásig és újrahasznosításig a járművek egész „életszakaszát”. 

Az egész autós társadalmat sújtó kedvezőtlen jelenségekkel szemben az állam, a bűnüldöző szervek csak az érintett piaci szereplők közreműködésével képesek hatékonyan fellépni. A megalakult munkacsoport a figyelmét elsősorban a gépkocsik, illetve az alkatrészeik jelölésére és nyilvántartására fordítja, ami a nyomon-követésnek és az azonosításnak elemi feltétele. Ezen a téren új technológiák jelentek meg, amelyek új lehetőségeket és esélyeket kínálnak az autós világ minden szereplőjének. 

Az egyedi azonosítók új generációja hatékony eszköz lehet a gépjármű-lopások megelőzésében és az autó-forgalmazásban elterjedt visszaélések felszámolásában is. A járművek biztonságos tartását, forgalmazását és használatát csak úgy lehet tartósan biztosítani, ha nemzetközi téren, országosan és egyéni szinten egyaránt kezelni lehet a biztonsági kockázatokat. 

A viszonylag olcsón, könnyen alkalmazható – a gyártó által alkalmazott jeleket kiegészítő - utólagos (másodlagos) egyedi azonosítók stratégiai előnybe hozzák a gépjárművek tulajdonosait az autólopásokat elkövető bűnözőkkel szemben, mivel az azonosító jelek eltávolításának magas költsége miatt eladhatatlanná válik a lopott autó. 

Az egyedi azonosítók alkalmazása a gépjármű tulajdonosán kívül valódi esélyt kínál az autós piac minden szereplőjének, a gépjárművek forgalmazásában, biztosításában, javításában, kölcsönzésében, a vásárlások hitelezésében érintett gazdasági társaságoknak, valamint a bűnüldöző szerveknek is. Hiszen lehetővé válik a számukra, hogy fontos szituációkban a gépjárművet az alkatrészeivel együtt beazonosítsák, eredetét és életútját nyomonkövessék. 

Az autós társadalom tulajdonosi tudata sokat fejlődhet azáltal, hogy a korszerű egyedi azonosítók elterjedésével egyfelől erősödik a biztonság, másfelől pedig növekszik a lopások, visszaélések, csalások és önbecsapások felderítésének esélye, az eddiginél sokkal nagyobb lesz a lelepleződés, a „lebukás” kockázata. Az együttműködésnek várhatóan az autósok lesznek a haszonélvezői, ha a lopások visszaszorításával csökkenek a finanszírozási-, és biztosítási díjak, ha biztonsági szempontból is kifogástalan használt alkatrészekkel javítják meg a gépkocsikat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.