A szaktárca 30 milliárd forinttal számol

2011-től indulna az elektronikus útdíjrendszer

A közlekedési tárca tervei szerint 2011. januárjától működhetne az elektronikus útdíjrendszer, amelyben a kisebb teherautók csak a sztrádákon, a nagyobbak a főutakon is fizetnének

2008.07.15 08:14Népszabadság Online

Az aktuális elképzelések szerint a 3,5 tonnánál nagyobb kéttengelyes teherautók és autóbuszok a főutakat az új rendszer elindulása után is matricával használhatnák, az autópályákon viszont 2010 közepétől elektronikusan fizetnének. A személygépkocsik pedig még évekig az átalánydíjas matricás rendszerben használhatják a sztrádákat - olvasható a napilapban.
 
A megtett úttal arányos díjakat számlázó hálózat több mint ezer kilométer autópályán és több mint ötezer kilométer főúton épülne ki - tette hozzá a Népszabadság. Az újság információi szerint a szaktárca javaslata hamarosan a kormány elé kerül. Ha a kabinet igent mond a tervekre, akkor az új rendszer kiépítésének pályáztatása fél év múlva megkezdődhet. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy az új rendszer kiépítése mennyibe kerül majd. 

A szaktárca legfeljebb 30 milliárd forinttal számol, de szakmai vélemények szerint a rendszer akár 20 milliárd forintból is megépülhet. A minisztérium számításai szerint a rendszer működésének példáulelső fél évében több mint 33 milliárd forint plusz bevételt termelne - írta a napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.