Kereszteződést szüntet meg

Átadtak egy közúti felüljárót Szombathelyen

Átadták a forgalomnak csütörtökön Szombathelyen a Csaba úti felüljárót, amely egy nagy forgalmú közúti és vasúti szintbeni kereszteződést szüntet meg.

2012.10.18 15:38MTI

A 2,5 milliárd forint értékű fejlesztés a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítésének részeként valósult meg a GYSEV beruházásában, az Európai Unió és a magyar állam támogatásával az Új Széchenyi Terv keretein belül. A 155 méter hosszú felüljárón a gépjárműforgalom haladhat, a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságos átkelését pedig egy 52 méter hosszú aluljáró biztosítja. 

Az avatóünnepségen Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: azok a fejlesztések, amelyek GYSEV-nél zajlanak, országosan is mintaként szolgálhatnak a vasúti közlekedés megújításában. Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki az avatón a térség országgyűlési képviselőjeként mondott köszöntőt, elmondta: a szombathelyiek régóta várták a forgalmas kereszteződés átépítését, ahol gyakran kellett hosszú perceket, néha negyedórákat várakozniuk, amíg a vonat áthaladt.
 
A fideszes honatya jelezte: a munkahelyteremtés mellett a közlekedés fejlesztése a legfontosabb, a kettő pedig gyakran összekapcsolódik. A Csaba úti felüljáró azért épülhetett meg, mert a folyamatban lévő Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasúti fejlesztés rendkívül fontos a térség gazdasága számára - mondta. Szombathely, Zalaegerszeg és Szentgotthárd összefogott, hogy egy olyan járműipari térséget alakítson ki a kormány támogatásával, amely Győr és Kecskemét után a harmadik hídfőállása lesz a német és magyar tőkére alapuló autógyártásnak - tette hozzá. 

Hende Csaba közölte: a vasúti fejlesztések mellett újra megindult a munka a 86-os főúton, el fog készülni a Szombathelyet Győrrel összekötő négysávos autópálya. A térségnek lesz teherszállító és személyszállító gépek fogadására képes repülőtere, ennek részleteit szavai szerint október 26-án, a szombathelyi LuK gyár 700 új munkahelyet jelentő üzemavatóján jelentik majd be. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere hangsúlyozta: a felüljáró átadásával a városban a közlekedés könnyebbé válik, a felüljáró hídként köt össze eddig nehezen megközelíthető településrészeket.
 
Kövesdi Szilárd, a GYSEV vezérigazgatója a vasúttársaság által a térségben végrehajtott fejlesztésekről szólt. Ezek közül szavai szerint a legjelentősebb a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítése, de a sorba tartozik a személyszállítás átvétele, az újabb 214 kilométernyi vonalszakasz üzemeltetése, valamint a motorvonatok cseréje, a vasúti szolgáltatások fejlesztése. Németh Miklós, a Közgép Zrt. vezérigazgatója az építők nevében köszönetet mondott a beruházás és kivitelezés valamennyi közreműködőjének azért, hogy a tervezettnél 103 nappal korábban, a megadott költségeken belül és az elvárt minőségben elkészült a létesítmény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.