Hamarosan az utakon 1.

Az idei év reménységei: Dodge, Ford, smart

Az autópiacon ritka a nyugalom - muszáj új modellekkel állandóan előjönni, ugyebár. Az év néhány új dobását már ismerhetjük is: lesz új Dodge (enyhe retróbeütéssel), újabb smart fortwo, és a Ferrari is készülődik.

2008.01.02 06:35ma.hu



A Chrysler már bejelentette, hogy 2008-ban új Dodge Challengert dob a piacra - ha hihetünk az előzetes terveknek, rokonszenves jármű lesz, a 70-es évek ikonikus Challengereinek nyomán (hiába, menő a retró: a Minitől a Fiat 500-ig)

A Chrysler csoport LX platformjára épülő kocsi ( ilyen többek között a Chrysler 300, a Dodge Charger, és a Dodge Magnum) 2008-ra várható, 6,1 literes V8-as, 425 lóerős motorral. A kasztni néhány hüvelykkel nagyobb lesz az eredetinél, ami a családosokat nagy örömmel tölthetné el (mégiscsak több helyet jelentene), ha ők lennének a célcsoport.



Új csodával készül a Ford is: a nagy ötszázas szedánon végrehajtott közepesen komoly faceliftre legalábbis nagyon büszke az autógyár: új külsőt, csendesebb belteret, nagyobb teljesítményt és biztonságot ígér.

Ezzel valószínűleg a 2005 óta futó modellel kapcsolatos leggyakoribb kritikákra reagál a Ford: túlságosan konzervatívnak nevezték a kocsit. Az új arculatot a tervezők a népszerűbb Fusion szedántól kölcsönözték, ami a marketingszöveget leegyszerűsítve egyszerűen dinamikusabb megjelenést jelent.

Valamelyest a belső tér is nő (pedig ezzel nem voltak korábban gondok), és az amúgy is jó biztonsági szolgáltatások körét is bővítik.

A motorhoz is hozzányúl a Ford: 30 százalékkal növelték a kocsi teljesítményét is (általános panasz volt, hogy a motor igen kevés volt a több mint másfél tonna megfelelő mozgatásához). Egy apró gyanú: adatait és arcát elnézve mindezt inkább az amerikai piac élvezheti majd.



Az autóipar nemecsek ernőjének látszani kívánó smart fortwo (szigorúan kisbetűkkel) pedig Amerikába készül: új műsorhoz új autó, kicsit dolgoznak az Európában oly népszerű járművön.

A 12 000 dolláros belépőáron meghirdetett kisautó teljes biztonsági felszereléssel, központi zárral, légkondival, és elektromos ablakokkal érkezik, továbbio extrákkal az ár 14 ezerig tornázható fel. Természetesen kapható lesz a kabrió is. Hogy ez a legendásan böhöm autók otthonában mennyire lesz nyerő kombináció, majd kiderül.



A Ferrari is tovább bővíti kínálatát: az F430 Coupehoz és a Spyderhez csatlakozik a Ferrari F430 Scuderia, a Coupe "light" verziója. A gépet 510 lóerős 4,3 literes V8-as motor hajtja, az előzetes szövegek szerint lenyűgöző teljesítménye lesz - ez persze nem különösebben meglepő. Az új modell hűtését javították (ekkora motornak nem árt), de mindezek mellett a gyártó szerint abszolút legális lesz a használata az amerikai utakon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.