18 800 kocsit adott el az AAA

Hat százalékos növekedés az AAA Autonál

Az AAA Auto Group N.V., mintegy 18.800 autót értékesített a cseh, szlovák, magyar, lengyel, és román piacon az idén az első negyedévben, 6 százalékkal többet, mint egy éve - tájékoztatta az előzetes adatokról a cég az MTI-t pénteken

2008.04.26 09:30MTI

A használt autók kereskedelmével, és járműfinanszírozási szolgáltatások közvetítésével foglalkozó csoport az új piacain erőteljesen növekedett: Magyarországon 90 százalékkal 2.550-re, Lengyelországban 59 százalékkal 1.190 emelkedett az eladott gépkocsik száma.

A második legnagyobb piacának számító Szlovákiában az AAA Auto által értékesített gépkocsik száma 13 százalékkal 4.500-ra nőtt, míg a cseh piac továbbra is telített, az eladások 8 százalékkal estek vissza. A csoporton belül Románia szerepelt a leggyengébben, 25 százalékkal csökkent a cég teljesítménye, de a konszolidált értékesítési eredményeket figyelembe véve ez az érték (480 autó) még mindig elhanyagolható.

Az összesített értékesítés növekedésének dinamikája 2007 utolsó negyedévét követően lelassult, a legnagyobb piacnak számító Csehországban ennek legfőbb oka az új autók értékesítésének emelkedése. Emellett az értékesítési teljesítményt jelentősen befolyásolta a használt autók egyéni importja is, amelyet élénkített a cseh korona értékének tavaly szeptember óta tartó emelkedése, és Csehország 2007. december 21-ei csatlakozása schengeni övezethez. Míg a schengeni övezethez csatlakozó Szlovákia és Magyarország az import autók regisztrációjára szigorúbb szabályozást vezetett be, addig Csehországban és Lengyelországban az autók importja liberalizált maradt - jegyzik meg.

Az értékesítést befolyásoló további tényezőként említik meg a márciusi értékesítési adatokat általában jótékonyan befolyásoló, ám az idén a hideg időjárás és a húsvéti szabadnapok miatt eltolódó szezonális hatásokat. A Magyarországi értékesítést eközben a romló helyi makrogazdasági környezet is befolyásolta, a vásárlóerő tavaly óta a GDP-vel párhuzamosan gyengül - fűzik hozzá.

A csoport több intézkedést is bevezetett a piaci körülményekhez való alkalmazkodás érdekében, példaként említik, hogy a járművek felvásárlását szigorúbb minőségi követelményekhez kötik, és szigorú költségellenőrzést alkalmaznak. Ezek mellett továbbra is stratégiai fontosságú tevékenységként kezelik a magas hasznot hozó pénzügyi szolgáltatásokat és kapcsolódó termékek értékesítését.

A budapesti és a prágai tőzsdén jegyzett AAA AUTO Group N.V. 2007-ben 470 millió euró árbevételt ért el, 34,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, míg a nettó eredménye 4,9 millió eurós veszteséget mutatott. A tavaly szeptemberi tőzsdére lépés előtt a társaság még 8 millió eurós nyereségtervet publikált 2007-re.



A társaság tavalyi évet lezáró pénteki közgyűlése jóváhagyta az igazgatóság tagjait érintő részvényopciós programot, amelynek értelmében az alkalmazotti jogviszonnyal rendelkező tagoknak legfeljebb 200 ezer darab, az alkalmazotti jogviszonnyal nem rendelkezőknek 50 ezer darab részvényopció biztosítható. Az opció 40 százaléka az odaítélést követő 3 év leteltével, a teljes opció 4 év után érvényesíthető. Ennek feltétele, hogy a részvények árfolyama elérje a 4 eurót, illetve a nettó nyereség és az árbevétel aránya az 1,9 százalékot.

A közgyűlés a társaság felső- és középvezetőinek, valamint alkalmazottainak nyújtandó részvényopciós programot is megvitatta. Ehhez kapcsolódóan felhatalmazta az igazgatóságot saját részvények tőzsdei vásárlására az alaptőke 10 százalékának erejéig. A felhatalmazás 2009. szeptember 25-ig érvényes.

A BÉT "A" kategóriájában forgó AAA Auto részvényeket tavaly szeptemberben vezették be a budapesti tőzsdére, az azóta eltelt időszakban a papír legalacsonyabb ára 169, a legmagasabb 520 forint volt, csütörtökön 197 forinton zárta a kereskedést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.