Árvíz

Javul az árvízi biztonság a Közép-Tisza völgyében

A beavatkozások során olyan területekre fókuszálnak, ahol a fejlesztések elengedhetetlenek.

2023.08.29 15:36MTI

Javul az árvízi biztonság a Közép-Tisza völgyében egy 7,459 milliárd forintos projektnek köszönhetően - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

A közlemény szerint a beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, az Európai Unió és a magyar állam támogatásával november végéig valósul meg, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és négy területi vízügyi igazgatóság konzorciumában (közép-Tisza-vidéki, tiszántúli, Körös-vidéki, észak-magyarországi).

A beavatkozások során olyan területekre fókuszálnak, ahol a fejlesztések elengedhetetlenek a Tisza árvizének biztonságos levezetéséhez, így az egész Tisza-völgy árvízbiztonságának javításához - írták.

A beruházás során a Kötivizig területén Martfűnél mintegy 800 méteren át kell helyezni a Tisza bal parti töltését, mert a folyó veszélyesen megközelítette a töltéslábat.

A Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciója során helyreállítják a hullámverés elleni kőműveket 1593 méteren, illetve pótolják 2260 méteren.

A fejlesztés során javítják a Hortobágy-Berettyó bal parti árvédelmi töltését 13 kilométeren, a Tisza bal parti töltéskoronáját pedig 37 kilométeren.

Emellett a Hernád folyó műtárgyait is rekonstruálják - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.