Elszámolástechnikai változás

Különadó- Milliárdos adótöbblet a bankoknak

A kedden elfogadott, a bankokat is érintő adótörvény-módosítások egyike csak elszámolástechnikai változtatás, de a másik, a különadó felső kulcsának megemelése már jelentős többletterhet is jelent - nyilatkozta a Népszavának Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

2010.11.17 07:28Népszava

A lap szerdai számában Nyers Rezső arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szabály szerint 50 milliárd forintos adóalapig (mérlegfőösszegig) a bankok 0,15, az e feletti után pedig 0,5 százalékos adót fizetnek. Most a felső kulcsot 0,53 százalékra emelték.

A 0,03 százalékpontos emelés ugyan nem tűnik első ránézésre soknak, ám ez bankonként százmilliókra, egy-két milliárd forintra rúgó pluszterhet jelenthet. Ez az adókulcsemelés a pénzintézeti szektorra nyolcmilliárd forintos többletadóterhet ró – mondta Nyers Rezső.

A költséget némileg mérsékli az a módosítás, hogy ezentúl az a bank, amelyiknek van az EU-ban leánybankja, az anyabank és az uniós leány közötti tranzakciókkal csökkentheti a bankadó alapját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.