Hasznos elem lehet

A családi adózás önmagában még kevés

A családi adózás önmagában kevés a termékenység növeléséhez, de hasznos eleme lehet egy olyan családpolitikai rendszernek, ami hosszú távon hozzájárul ahhoz, hogy több gyerek szülessen - derül ki egy, a francia családi adózás hatásait vizsgáló elemzésből.

2010.05.10 08:21Népszabadság Online

Igazságosabb és több gyerek vállalására ösztönzi a családokat: ez a két leggyakoribb érv a családi adózás mellett, ami annyit tesz, hogy az adót nem egyénenként, hanem háztartásonként, a jövedelmek összevonásával és az eltartottak számának fi gyelembevételével kell fizetni. Orbán Viktor leendő miniszterelnök úgy fogalmazott: az új adórendszerbe a családi elem idén nem kerülhet be, erre a legkorábban a jövő év januárjától lehet számítani.

A családi adózásról szóló vitákban Franciaország a leggyakrabban emlegetett példa, hiszen itt évek óta kiemelkedően magas a termékenység, az uniós országok között – Írország után – a legmagasabb. Ezzel szemben Magyarország, szintén hosszú ideje, az egyik legalacsonyabb termékenységű uniós ország.

Kérdés, hogy a francia siker a több évtizedes családi adózásnak köszönhető-e. Ezt vizsgálta Stefán-Makay Zsuzsanna, a francia demográfiai kutatóintézet munkatársa a KSH által közölt elemzésében. Franciaországban hat személyijövedelemadó-kulcs van, és az adó progresszívan nő: a magasabb jövedelemsáv adózik magasabb adókulccsal. Emellett működik a családi adózás: a házaspárok és a bejegyzett élettársak közös adóbevallást nyújtanak be.

Ez már önmagában csökkenti a párok adóját: a két fél együttes adóköteles jövedelmét először kettéosztják, és ezután alkalmazzák rá az adókulcsokat. Majd az egy főre kiszámított adót visszaszorozzák kettővel, ami megadja a pár által fizetendő adó összegét. Ez körülbelül kétszáz euróval csökkenti egy átlagos jövedelemmel rendelkező gyermektelen pár adóját. A gyerekek születésével tovább csökken a befi zetendő adó, mert nő a fogyasztói egységek száma a családban; 0,5 egységgel az első és a második gyerek és egy egész egységgel minden további gyerek születése után. Vagyis az első gyerek születése után a szülők jövedelmét már nem két-, hanem két és fél felé osztják, két gyerek után háromfelé, három gyerek után négyfelé és így tovább.

Két, átlagos jövedelmű család közül az, amelyikben egy gyerek sincs, négyszer annyi adót fizet, mint ahol három gyerek van.

A cikk itt folytatódik!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.