December közepétől éles a rendszer

Vagyonadó kalkulátor: Figyelő szemeiket ránk vetették

A vagyonadóról lehetett ezt is, azt is hallani, már csak idő kérdése volt az is hogy felröppenjen a hír: az APEH tudatosan és szándékosan teszi el az ügyfelek adatait, hogy aztán jól számon kérhesse őket.

2009.12.03 12:59ma.hu

Igen, a vagyonadó-kalkulátor. Úgy történik az egész, hogy az adóhatóság megőrzi a a vagyonadó-kalkulátor használóinak adatait. Az APEH ezt a joghátrányok elkerülésének garantálása érdekében végzi- áll a hivatalos közleményükben. De amilyen gyanakvóak, szkeptikusak vagyunk nehéz ezt elhinnünk.

A vagyonadó-kalkulátor tesztüzemmódban fut november közepe óta, és várhatóan december közepétől válik élessé a rendszer. A rendszer használata azonban nem kötelező, mindössze mankó azoknak, akik nem tudják eldönteni: kell vagy sem vagyonadót fizetniük az ingatlanuk után.

A kalkulátor használatánál a tulajdonos leírja ingatlanja paramétereit, ezek alapján az APEH felbecsüli a forgalmi értékét. Ha utólag kiderül, hogy mégiscsak magasabb a forgalmi érték a becsültnél, az adóhatóság semmilyen formában nem szabhat ki bírságot. Ez csak akkor kerülhető el, ha előzőleg naplózta az APEH a felhasználókat. Okos húzás, ugyanis a kalkulátort igénybe vevő adózó adatait szükségszerűen bekérik a becslés kérésekor, és azokat elévülési időn belül megőrzik.

Az APEH mindig is a leleményességéről volt híres, most sem okoz csalódást. Persze nem azt állítjuk, hogy bárki is csalni akarna a vagyonadóval, de ez már túlmutat az egyszerű adatrögzítésen és személyiségi jogokat is érinthet. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.