Súlyosan érintheti a vidéki gazdákat is

Jelentősen visszaeshet a falusi turizmus ha megszűnik az adókedvezmény

Jelentősen visszaeshet a falusi turizmus, ha a kormány tervei szerint megszüntetik jövőre a falusi vendéglátók adókedvezményeit - mondta Pintérné Kanyó Judit, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) alelnöke.

2009.08.05 15:09MTI

Hozzátette: a javaslat szerint 2010. január 1-től megszűnne a jelenleg érvényben lévő évi 800 ezer forintos adókedvezmény a vendéglátási tevékenységre. Ezen túlmenően nem járna az úgynevezett vendégasztal utáni 400 ezer forintos adó kedvezmény sem. A FATOSZ alelnöke szerint mindez súlyosan érinti azokat a vidéken élő gazdálkodókat, akik a falusi turizmust általában kiegészítő tevékenységként végzik a mezőgazdasági termelés mellett.

A szövetség adatai szerint mintegy 1.700 falusi vendéglátással foglalkozó vendégház működik Magyarországon. A falusi turizmus a magyar turisztikai piacból az alelnök becslése szerint mintegy 5 százalékkal részesedik. A magyar turisztikai ágazat árbevétele évente mintegy 1.000 milliárd forint.

Pintérné Kanyó Judit ellentmondásosnak tartja azt is, hogy miközben a kormány a gazdasági válság miatt meg akarja vonni az adókedvezményt a vidéki vendéglátóktól, addig az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében ugyanezt a tevékenységet erőteljesen ösztönzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.