Hogyan számolhatja el a cég a K+F tevékenységet?

Elszámolható költségek és adóvonzataik

A Számviteli törvény szempontjából nem aktiválható K+F tevékenységnek minősül az alap illetve alkalmazott kutatás.

2009.04.16 11:25adozona.hu

Eszerint:

• Az alapkutatás olyan kísérleti és elméleti munka, amelynek elsődleges célja új ismeretek szerzése a jelenségek alapvető lényegéről és a megfigyelhető tényekről, bármiféle konkrét alkalmazási és felhasználási célkitűzés nélkül. (Számviteli törvény 3.§ (4) bekezdés 2. pont)

• Az alkalmazott kutatás új ismeretek megszerzésére irányuló eredeti vizsgálat, amelyet elsődlegesen valamely konkrét gyakorlati cél érdekében végeznek. (Számviteli törvény 3.§ (4) bekezdés 3. pont) Aktiválható azonban a kísérleti fejlesztés értéke (Számviteli törvény 3.§ (4) bek. 4. pont).

A kísérleti fejlesztés olyan kutatásból és gyakorlati tapasztalatokból nyert, már létező tudásra támaszkodó, rendszeres munka, amelynek célja új anyagok, termékek, szerkezetek létrehozása, új eljárások, rendszerek és szolgáltatások bevezetése, illetve már létrehozottak vagy bevezetettek lényeges javítása.

Társasági adó vonzatai

Azok a társaságok, amelyek kutatási-fejlesztési tevékenységet (alapkutatást, alkalmazott kutatást, vagy kísérleti fejlesztést) végeznek, csökkenthetik adózás előtti eredményüket a K+F tevékenység közvetlen költségével.További részletekért kattintson ide!

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.