Bűncselekmény

Kamu otthonfelújítókra csapott le a NAV - videó

Az otthonfelújítási támogatással követett el csalást egy bűnszervezet.

2023.06.27 08:21MTI

Az otthonfelújítási támogatással követett el csalást egy bűnszervezet - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntett és más bűncselekmények miatt nyomoz a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága.

A bűnszervezet tagjai az ismeretségi körükben szerveztek be olyan családokat, amelyek otthonfelújítási támogatás igénybevételére voltak jogosultak. Rávették őket arra, hogy adják be a támogatás iránti igényüket anélkül, hogy az otthonukban a felújítást elvégeznék.

Az elszámolás idején fiktív számlákkal igazolták a felújítást az államnak. Ezeket a számlákat az elkövetők érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok állították ki az érintetteknek, majd az elnyert támogatási pénzeket az igényjogosultak és ötletgazdáik szétosztották egymás között.

A bizonyítékok begyűjtése, valamint az államnak okozott vagyoni hátrány megtérítése érdekében a NAV pénzügyi nyomozói és járőrei a helyi rendőrkapitányság közreműködésével több mint 100 millió forint vagyont biztosítottak készpénzben, ingóság és ingatlan formájában, valamint tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le.

A vizsgálat még tart, eddig hat embert hallgattak ki gyanúsítottként - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.