Adóügyek

Újabb adót vezet be a kormány július 1-jétől, sokakat érint a változás

Mindössze két esetet nem érint az új sarc.

2023.06.01 11:40ma.hu

Egy szerda esti rendelettel új adót vezetett be a magyar kormány a megtakarításokra. Ennek értelmében a mostani 15 százalékos kamatadó mellett még egy 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) is fizetni kell a megtakarításokból származó jövedelem után.

Az emelés azt jelenti, hogy csaknem a duplájára nő a megtakarításokra kiszabott adó mértéke. A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés mindenféle kamatból származó jövedelemre kiterjed. A napi.hu szerint mindössze két kivétel van a szabályozás alól: ez az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem, valamint az állampapírok.

A rendelet 2023. július 1-jén lép életbe. Az, hogy a szochót mikortól kezdve kell megfizetni, a megtakarítás típusától függ.  

- A hitelintézeti betétek, fizetési számlák kamatjövedelmét nézve a szocho a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betét esetében pedig a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik.

- Kötvények, befektetési jegyek esetén a hatálybalépés után megszerzett értékpapír kamata után kell fizetni az adót. A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény vagy értékpapír esetén szintén a hatálybalépés utáni időszakot kell figyelembe venni.

- Megtakarítási célú életbiztosításoknál ugyancsak a hatálybalépés után kötött szerződéseknél kell fizetni a szochót. Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatók esetén pedig a rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos rész után kell megfizetni az új adóterhet.

A lépés célja részben az állami bevételek növelése, részben pedig az lehet, hogy az állampapírokba való befektetésre ösztönözzék a lakosságot. Az előbbi cél érdekében szintén megjelent egy rendelet nemrég az extraprofitadók módosításáról, az utóbbit pedig egy másik új rendelet igyekszik elősegíteni.

Valahonnan pénzt kell szerezni

Zsiday Viktor közgazdász a jövő évi költségvetésre reagálva a múlt héten rámutatott, hogy a jelenlegi gazdasági lassulás következtében az adóbevételek alacsonyak lesznek, ami további adóemelést vagy kiadáscsökkentést, esetleg eladósodást tesz szükségessé.

Bizonyosnak tűnik, hogy valahonnan pénzt kell szerezni, és a cégek terhelése nem feltétlenül elegendő ehhez, úgyhogy ha tippelnem kellene, azt gondolnám, hogy a magasabb jövedelműeknek kell majd beszállni valamilyen módon a finanszírozásba – fogalmazott Zsiday.

A közgazdász szerint tehát valószínű, hogy az adóemelés lesz a következő lépés, amit a költségvetési hiány finanszírozására szánnak, ez felveti a társasági adókulcs 15 százalékra emelését is. Az elemző szerint a költségvetésnek bőven ezer milliárd forint feletti összegekre lenne szüksége, és az elmúlt hetek adatai alapján a 2024-es költségvetés felülvizsgálatára lesz szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.