Nem csak a zsemle: a zacskó is drágul

A termékdíj miatt emelkedhet egyes élelmiszerek ára

Az idei évben a termékdíj megváltozott mértéke és a díjkivetés módjának változása miatt emelkedhet egyes élelmiszerek ára - tájékoztatta a CBA Kereskedelmi Kft. hétfőn az MTI-t.

2009.01.19 19:40MTI

A termékdíj sávos változása miatt a kisebb műanyag zacskók jelentősen megdrágultak a múlt évhez képest - közölte Fodor Attila kommunikációs vezető. Ez a díjemelkedés - amit a kerekedők tavaly általában "lenyeltek" - jelentős árképzési tényezővé vált.

A cég közleménye szerint az üzletben csomagolatlanul kihelyezett pékárukhoz adott műanyag zacskó esetén - amibe adott esetben 1 darab zsömlét tesz a vásárló - a termékdíj három díjtételből adódik össze. Az úgynevezett "H" díjtételt, amit a zacskó űrtartalma határozza meg. Ez darabonként 3 forint. Továbbá az egységes termékdíjból, ami két részből áll. Az úgynevezett "E1" díj, darabonként 1,8 forint, míg az "E2" díj, darabonként 3,5 forintot tesz ki. Így összesen egy, a zsömle csomagolására szolgáló műanyagzacskóért 8,3 forint termékdíj fizetendő darabonként.

A csomagolatlan élelmiszerek értékesítésekor az élelmiszerbiztonsági feltételek biztosítása érdekében kötelező ellenérték nélkül az üzletnek biztosítani a csomagolóanyagot. A termékdíj többletköltségét a vevők fizetik meg vásárlásaik során az egységárba beépítve - jelzik a CBA-nál. Hozzátéve, hogy a CBA hálózat a hatályos jogszabályok betartása mellett igyekszik a vásárlói terheket minimalizálni.

Így a cégnél dolgoznak a termékdíj többletköltségének enyhítése érdekében is. Az MTI megkeresésére Werli József, a Magyar Pékszövetség főtitkára azt mondta, hogy még nem tájékozódott a termékdíj-változás, a pékségeket érintő esetleges negatív hatásairól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.