NAV

Rendes tétel: milliárdos áfacsalás vassal és acéllal

Egymilliárd forintot meghaladó kárt okozott a költségvetésnek az a budapesti és zalaegerszegi elkövetőkből álló bűnözői csoport, amelynek tagjai közül tizenkét személyt hallgattak ki gyanúsítottként a győri pénzügyi nyomozók.

2015.10.09 14:21ma.hu
NAV Facebook

A nyomozás eddigi adatai szerint egy 34 éves budapesti férfi irányította azokat a fővárosi cégeket, amelyek négymilliárd forintot meghaladó értékben, az áfa megfizetése nélkül (azaz nettó áron) szereztek be fémipari termékeket olasz és osztrák kohóktól, majd az árut itthon már bruttó áron értékesítették.

A szállítmányok megfigyelésekor derült ki, hogy a valóságban a kohóktól közvetlenül a végfelhasználókhoz leszállított árukat papíron szlovén, majd magyar gazdasági társaságokon keresztül többször átszámlázták. Így belföldi beszerzés látszatát keltve hazai feldolgozó cégeknek és végfelhasználóknak már bruttó áron adták tovább.

Az átszámlázó szlovén és magyar cégek ügyvezetői egytől-egyig a budapesti férfi bűntársai voltak. Feladatuk kizárólag az áru átpapírozása volt, valós gazdasági tevékenységet nem végeztek és áfa fizetési kötelezettségüknek sem tettek eleget.

A pénzügyi nyomozók a negyven helyszínen zajló, nyolc megyére kiterjedő akcióban a MERKUR Bevetési Egység kommandósainak segítségével öt budapesti és két zalaegerszegi gyanúsítottat elfogtak és előállítottak. A pénzügyi nyomozók több száz millió forint értékben lefoglalták az áfacsalásban érintett cégek teljes vagyonát, járműveket, gyártóberendezéseket, és zárolták a bankszámlákat.

A gyanúsítottaknak üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelniük. Mivel bűnszervezetről van szó, az elcsalt adó mértékétől függően tettükért akár húsz év börtönbüntetést is kiszabható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.