NAV

Nagyot bukott a dél-alföldi húsbiznisz

A bűnszervezet egyik vezetője korábban cigarettával kapcsolatos ügyben került a nyomozók látókörébe, egy ideje pedig hússal kereskedett. A pénzügyi nyomozók razziája megakadályozta a további áfacsalást.

2015.05.26 14:28ma.hu
Facebook NAV

A gyanú szerint két Bács-Kiskun megyei férfi irányította azt a bűnszervezetet, mely főként szlovák, lengyel, osztrák és román nagykereskedőktől vásárolt előhűtött és fagyasztott húsárut - írja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közösségi oldalán.

Ezt magyar cégeiken keresztül hazánkban értékesítették, azonban az általános forgalmi adó fizetést bűnös módon elkerülték. Egy bonyolultnak tűnő, de a hatóságok által jól ismert keresztbeszámlázásos áfacsalási módszerrel – fiktív számlákkal, könyveléstechnikai manőverekkel - csaknem négyszázmillió forintot csaltak el.

Az elkövetők hűtőházakat béreltek az Európai Unióból érkező hús tárolására, ahonnan rövid időn belül továbbértékesítették azt belföldi vevők felé. Épp az akció idején érkezett a Pest megyei hűtőházba egy kamionnyi brazil fagyasztott csirkemell, amit a pénzügyi nyomozók razziájának köszönhetően áfafizetés nélkül már nem tudnak Magyarországon forgalomba hozni. A házkutatás reggelén a Bács-Kiskun megyei hűtőházból pedig mindenféle papír nélkül akartak egy raklap csirkecombot elszállítani, de a helyszínen lévő nyomozók annak átrakodását már nem engedélyezték. A NAV pénzügyi nyomozói és járőrei közel ötven helyszínen - az elkövetők lakóhelyén, könyvelőknél, vevőknél, hűtőházaknál – házkutattak.

Lefoglalták és elszállították a bűncselekmény bizonyítékait, és a bűnszervezet egyik vezetője, továbbá egy másik gyanúsított nagy értékű, szlovák rendszámú gépjárműveit. A hús szállítására használt teherautókat, valamint a bűnszervezet másik vezetőjének lakásán talált több mint nyolcmillió forint készpénzt, illetve bankszámlákat, ingatlanokat, követeléseket is zároltak.

Az azonnali intézkedéseknek köszönhetően a keletkezett kár megtérülésére eddig összesen csaknem negyedmilliárd forint értékű vagyont zároltak. A bűnszervezet két irányítóját és négy tagját költségvetési csalás bűntett elkövetése miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vették őket. További két személyt bűnszervezetben való részvétel miatt gyanúsítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.