Nagyot hat a Moody's

Londoni elemzők: "biztos az MNB-kamatemelés"

"Biztosra vehetőnek" nevezték a magyar jegybanki kamatemelést londoni felzárkózó piaci elemzők azután, hogy a Moody's Investors Service hitelminősítő péntekre virradó éjjel a befektetési ajánlású szint alá rontotta a magyar kormánykötvény-besorolásokat.

2011.11.25 13:24MTI

Citybeli elemzők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Magyarország adósosztályzata összességében továbbra is befektetési ajánlású.
   
Ezt az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai emelték ki pénteki kommentárjukban.
   
A ház szerint a Moody's által bejelentett leminősítésnek "csak nagyon korlátozott" közvetlen hatással szabadna járnia a magyar befektetési eszközökre. Magyarország ugyanis technikailag változatlanul befektetési ajánlású adós, hiszen a három nagy hitelminősítő közül kettő - a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - továbbra is befektetői szinten tartja nyilván a magyar besorolásokat.
   
A Barclays Capital elemzői szerint azok a magyar szuverén dollárkötvények, amelyek befektetési osztályzatú adósságokra szakosodott irányadó amerikai kötvényindexekben szerepelnek, kikerülhetnek ezekből az indexekből, de erre is valószínűleg csak akkor kerülne sor, ha még egy hitelminősítő rontaná a magyar adósosztályzatot.
   
A cég londoni szakértői szerint a magyar piacokon szintén korlátozott hatásnak szabadna csak érvényesülnie, mivel a felzárkózó térségre szakosodott intézményi befektetők számára a portfolióikban szereplő adósságok hitelminősítői besorolása általában nem korlátozó tényező.
   
A ház szerint a mégis erőteljes pénteki piaci reakciót nyilvánvalóan fokozta, hogy az amerikai piacok a hálaadásnapi hosszú hétvége miatt zárva vannak, és emiatt sekély a piaci likviditás. Egyes befektetők azonban a Moody's döntését a magyar kilátások romlásának megerősítéseként értelmezhették, és úgy dönthettek, hogy nem várnak további leminősítésekre - vélekedtek pénteki kommentárjukban a Barclays Capital londoni elemzői.       
   
A 4cast nevű pénzügyi elemzőcég közgazdászai közölték: véleményük szerint "gyakorlatilag eldőlt", hogy az MNB emeli jelenleg 6,00 százalékos alapkamatát. A 4cast elemzői a jövő hétre fél százalékpontos emelést jósolnak.
   
A ház szerint is azonban "a nagy kérdés" most inkább az, hogy a nagy külföldi kötvénybefektetők elkezdik-e jelentősebb mértékben "megnyirbálni" pozícióikat.
   
Ezen a héten ugyan már nincs elsődleges forgalmazói aukció, de a jövő heti ajánlat értékesítése "kemény" feladat lesz - jósolták a 4cast elemzői.

A ház szerint a magyar kötvénypiac nem elég mély ahhoz, hogy egy nagyobb kínálatot felvegyen, és fennáll annak a kockázata, hogy diszfunkcionálissá válik.
   
A 4cast értékelése szerint a leminősítés után előállt piaci helyzetben  Magyarország számára immár nagyon szükséges a megállapodás az IMF-fel.
   
Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője szerint "a labda most az MNB térfelén van", a jegybank vagy közvetlenül beavatkozik a devizapiacon, vagy kamatot emel. Az RBS közgazdásza szerint a kamatemelés nyilvánvalóan nem segítené a kormányt a növekedés beindításáért folytatott küzdelmében, és az MNB-t "gyűlölnék", ha 0,25-0,50 százalékpontnál nagyobb emelést hajtana végre.
   
Az elemző közölte ugyanakkor: egyelőre nem várja, hogy a kormány belemenjen egy erőteljes feltételrendszerű készenléti IMF-csomag elfogadásába, mivel ez komoly fordulat lenne az eddigi állásponthoz képest.
   
A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői pénteki helyzetértékelésükben ugyanakkor közölték: változatlanul arra számítanak, hogy Magyarország 2012 első felében elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodásra jut a valutaalappal.
   
A ház szakértői szerint a másik két hitelminősítő részéről "nem tűnik azonnali" kockázatnak a leminősítés, de a következő hónapokban ez a két cég is valószínűleg lépni fog.
   
A cég londoni közgazdászai közölték: a 0,5 százalékos jövő évi magyarországi növekedésről szóló Moody's-előrejelzés "pontosan egyezik" a JP Morgan által a magyar gazdaságra érvényben tartott, 2012-re szóló GDP-növekedési prognózissal.
   
A Moody's az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében az eddigi 2,7, illetve 2,6 százalékról 1,5, illetve 0,5 százalékra módosította a magyar gazdaság idei és jövő évi növekedésére adott előrejelzését.
   
A JP Morgan londoni elemzői pénteki értékelésükben közölték, hogy most már fél százalékpontos kamatemelést várnak az MNB monetáris tanácsának jövő heti ülésén. A cég eddigi előrejelzésében az szerepelt, hogy az MNB a keddi kamatdöntő értekezleten változatlanul hagyja a 6,00 százalékos alapkamatot.
   

A ház pénteki értékelése szerint az eszkalálódó európai piaci stressz és a magyar leminősítés együttes hatásaival jellemzett környezetben erősödni fog a kamatemelés támogatottsága a monetáris tanácsi tagok körében. A JP Morgan londoni szakértői közölték: szerintük a hét tagból hárman készek lettek volna támogatni egy emelést már a legutóbbi ülésen is.
   
A ház szerint ugyanakkor a négy külső monetáris tanácsi tag ellenállása felveti annak a kockázatát, hogy végül egy kompromisszumos, 0,25 százalékpontos emelésről vagy kamattartásról születik döntés a jövő héten. Ez utóbbi esetben a JP Morgan elemzői decemberre valószínűsítenek egy "nagyobb" kamatemelést.
   
Az ugyan "vitatható", hogy a kamatemelés önmagában elég hatékony eszköznek bizonyulhat-e a forint megerősítésére a jelenlegi környezetben, de az MNB valószínűleg szükségesnek tartja hitelessége erősítését - vélekedtek a JP Morgan londoni elemzői.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.