Kritikahegyek

Az MSZP platformja kritizálja az MDF "saláta adókoncepcióját"

Az MDF adóreformkoncepciója folyik a csapból is, erről már ötpárti egyeztetést is tartottak. A szaksajtó az elmúlt napokban ízekre szedte, jóformán kiröhögte az MDF javaslatait, amely azon kívül, hogy szakmailag nem alátámasztott, és a "számításaikban" több százmilliárdos tévedések találhatók, a javaslataikból kiderül, hogy sokszor még a jelenlegi adónemek kulcsát sem ismerik - olvasható az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platform közleményében.

2008.04.19 10:53ma.hu

Az MDF adóreform-javaslatai röviden a következők:
- egyszeri, 10 százalékos adóbefizetéssel járó adóamnesztia
- egykulcsos, 18 százalékos SZJA bevezetése
- háromkulcsos áfa-rendszer
- a TB-járulék (egészségügyi járulék?) 7 százalékpontos csökkentése
- az örökösödési illeték eltörlése

A sajtóban is olvasható kritikahegyeket Dr. Kertész Krisztián a következő elvi fenntartásokkal egészíti ki:

1. Az SZJA egykulcsossá tételével egyáltalán nem értek egyet. Az ÁFA eleve degresszívvé teszi az adórendszert, hiszen a szegények a jövedelmüknek nagyobb arányát költik fogyasztási cikkekre, mint a gazdagok. (Ezért a szegények relatíve több ÁFÁ-t fizetnek, mint a gazdagok.) Az adórendszert csak a jövedelmi és vagyoni típusú adók tudják progresszívvé tenni. Az ingatlanadót kvázi elvetette a parlament, így ha az SZJA-t lineárissá tennénk, akkor az adórendszer összességében véve igazságtalanná, degresszívvé válna.

2. A háromkulcsos ÁFÁ-nak egyáltalán nem értem a célját. Ez ugyanis méltányosabbá egyáltalán nem tenné az adórendszert, az árupiacot viszont torzítaná, és a hatékonyságot rontaná a különböző termékek különböző szintű adóztatása. Arról nem is beszélve, hogy ha különböző termékekre különböző ÁFA-kulcsot vetünk ki, akkor ez rendkívül megemelné az adminisztrációs és ellenőrzési költségeket. Ezentúl az adóellenőröknek már nemcsak a vállalatok összforgalmát kellene ellenőrizniük, hanem azt is, hogy az egyes termékekből mennyi fogyott, és hány forintért értékesítették (minden termék útját nyomon kellene követni; nemcsak azokét, amelyekről ÁFÁ-s számlát bocsátottak ki).

3. A TB-járulék 7 százalékpontos csökkentése hozzávetőleg 500 milliárd forinttal csökkentené az államháztartás bevételeit. A járulékterhek Magyarországon valóban magasak, ezért a cél elvben nem kritizálható, de arról is célszerű lenne beszélni, hogy mindezt miből kompenzálná az MDF?!

4. Az ingatlanok átruházását terhelő illetékek és árfolyamnyereségadók eltörlésének szükségességéről már 2005 óta beszél az ÉFP. Mi a tőke- és munkaerőpiac mobilitásának ösztönzését hangsúlyoztuk mindig. Az MDF viszont inkább egyfajta populista állítás túlbúrjánzása kapcsán jutott el addig a filozófiáig, hogy "töröljük el a haláladót". Kár, hogy a párt programja emellett nem tesz említést az adásvételi és ajándékozási illetékek eltörléséről, hiszen azok sokkal jobban akadályozzák a tőke- és a munka szabad áramlását, mint az örökösödési illeték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.