Akár egy egész faj kihalhat a fura vonzalom miatt

Tömeges a halál a sörösüveggel szexelés után

Ha még sokáig dobáljuk el a sörösüvegeket, akár biológiai katasztrófát is okozhatunk: tömeges pusztulás várhat egy a tápláléklánc alján lévő rovarfajra, mert az üveggel akarnak szexelni.

2011.10.05 17:29ma.hu / Discovery

Tömegesen pusztulnak egy ausztrál rovarfaj egyedei, amelyek megszállottan próbálják megtermékenyíteni az eldobált sörösüvegeket. A különös jelenséget Darryl Gwynne, a Torontói Mississauga Egyetem professzora kezdte elemezni. Mint kiderült: a jelenség hátterében egy végzetes tévedés áll, a rovarok csúnyán átverik saját magukat.

Az eldobált üvegek ugyanis mindazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyekkel a díszbogarak nőstényei is. Nagyok, narancsos színűek, a talpánál lévő érdes felület pedig pont úgy tükrözi a fényt, mint a nőstények kiterjesztett szárnyai. Így aztán a hím rovarok képtelenek ellenállni a sörösüveg csábításának és addig próbálják megtermékenyíteni azokat, míg a forró ausztrál nap szó szerint megsüti őket.

Egyforma a színük és a mintázatuk (Fotó: Discovery)


A felfedezés komolyságát jól mutatja, hogy Gwynne és a vele együtt dolgozó David Rentz épp a héten kapott egy Ig Nobel-díjat (az eredeti "paródiája") a Harvard Egyetemen. Az évente kiosztásra kerülő díj olyan kutatásokért jár, melyeket inkább humorosnak, mintsem tudományosnak lehet mondani, mégis a szokatlan és fantáziadús felfedezések nyitottabbá teszik az átlagembereket a tudomány és technika újdonságaira.

"Azt hiszem, büszke vagyok" - mondta Gwynne. "Valójában már 20 éve itt ülök a telefonom mellett és vártam a hívást. Mi tartott nekik ennyi ideig?" - jegyezte meg viccesen a sajtóközleményében.

A felfedezést egyébként egy véletlen hozta - mint már annyiszor a tudomány területén. Egy ausztráliai terepmunka során tűnt fel nekik az út mentén elszórt üveghalom és a rajtuk mászó díszbogarak. "Egyértelmű volt, hogy a társukat látják az üvegekben" - állapította meg a kutató. Annyira beindultak az üvegre a hímek, hogy képtelenek elhagyni, míg meg nem égnek a forró levegőtől, meg nem eszik az éhes hangyák - vagy amíg a kutatók le nem szedik onnan.

Gwynne elmondta, hogy talán elsőre megmosolyogtató a felfedezésük, valójában komoly üzenetet hordoz magában. Az eredmények jól mutatják, hogy a szemetelés nemcsak a látképet rontja, de egyértelműen és közvetlenül befolyásolja egyes fajok populációját is.

Azért a humort se hagyta ki ezúttal sem a kutató: a fenti megállapítás mellett még valamire rámutatott. "A kutatás megerősíti a szexuális kiválasztódás elméletét: bizonyos fajok hím egyedei annyira rabjai a saját vágyaiknak, hogy gyakran végzetes hibákat követnek el."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.