Nem tesz jót a karmának

Rovarok milliárdjait pusztítják el havonta a holland autósok

133 milliárd rovar pusztul el havonta a holland utakon az autósoknak "köszönhetően" - derítették ki a Wageningeni Egyetem biológusai, akik kutatásaik eredményeit szerdán hozták nyilvánosságra.

2011.07.13 14:11MTI

A kutatók 250 gépkocsivezetőt vontak be a kísérletekbe, az autósoknak minden alkalommal, mielőtt a volán mögé ültek volna, le kellett mosniuk a kocsi rendszámtábláját, célba érve pedig összeszámolniuk a szétlapított rovarok számát.

Mint Arnold van Vliet biológus rámutat, a rovarok nemcsak a mezőgazdasági és vadon termő növények beporzásában játszanak fontos szerepet, hanem a táplálékláncban is kiemelkedő a jelentőségük.

"Sok madár, mint például a fecskék táplálkozása egy adott térségben előforduló rovarok +sűrűségétől+ függ. Amennyiben alacsony a rovarok száma, a madarak komoly nehézségekbe ütköznek kicsinyeik táplálásakor" - emelte ki Arnold van Vliet.

A kutatás kimutatta, hogy a rovarok szempontjából a legveszélyesebb a három tengerparti tartomány - Zeeland, Friesland és Groningen.

Arnold van Vliet szerint nagy valószínűséggel ez azzal magyarázható, hogy a kevésbé sűrűn lakott tartományokban az autósok gyakrabban vállalkoznak hosszabb utakra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.