Schobert "kereskedelmi gyakorlata tisztességtelen"

Csak Norbi pénztárcája lett karcsúbb a sütiktől: 3 millióra bírságolta az Update Zrt.-t a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintra bírságolta a Schobert Norbert tulajdonában álló Update Zrt.-t, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt - közölte a GVH hétfőn az MTI - vel.

2010.02.08 13:45MTI

A GVH azért indított vizsgálatot, hogy ellenőrizze a Schobert Norbert 100 százalékos tulajdonában álló, 2006-ban alapított Update Magyarország Zrt. reklámállításainak valóságtartalmát. A cég a hirdetésekben egyebek mellett azt állította, hogy az Update péksütemények testsúlycsökkentő és testsúlymegőrző hatásuk van, szénhidrátmentes lisztből készülnek, csökkentett szénhidráttartalmúak, valamint ajánlottak cukorbetegek számára is.

A GVH megállapítása szerint azonban az állítások egyike sem felel meg teljes mértékben a valóságnak - áll a hivatal közleményében. Ezen túlmenően a reklámokban többször szerepelt az "Egészég Világdíj 2009, Norbi Update" felirat is. A kifejezés szerepeltetése azt sugallja, hogy az egész Norbi Update módszer, s ezáltal minden, az ezen módszerhez kapcsolódó termék részesült a díjban - írja a GVH közleményében.

A DrNatura termékeket forgalmazó Alaven Consumer Healthcare Inc. amerikai vállalkozás ez idáig egyetlen alkalommal személyesen Schobert Norbertnek adományozott díjának elnevezése ugyanis nem Egészség Világdíj (Global Health Award), hanem DrNatura Egészség Világdíj (DrNatura Global Health Award).

A reklámokban nem a teljes név, hanem annak egy rövidített elnevezése szerepelt, az Update Zrt. ezzel valótlan tényt állított. A három milliós bírság összegének megállapításakor a versenyhatóság súlyosbító körülménynek vette, hogy az Update Zrt. korábban hasonló ok miatt kapott elmarasztalást.

A GVH enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor, hogy az Update Zrt. nem vitatta, hogy kereskedelmi kommunikációja nem volt mentes a hibáktól, illetve kötelezettséget vállalt azok kijavítására - olvasható a közleményben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.