Tanulj sminkelni a profiktól!

Tippek a tökéletes sminkhez

Elgondolkoztál már valaha azon, miért nem sikerül sosem olyanra a sminked, mint kedvenc sztárodé? Pedig pont ugyanazokat a színeket használtad, ugyanazokat a lépéseket, de valahogy mégse az igazi?

2010.11.19 17:45napidoktor.hu

Ha sminktippeket keresel, szinte megszámolni sem lehet, hány találatot dob ki a kereső, ahol megtudhatod, mik az adott szezon divattrendjei, mi alapján válaszd ki a saját színeidet, mi illik a hajadhoz, az arcformádhoz és még megannyi jótanácsot kapsz.

Ám az már nehezebb dió, amikor arra szeretnél választ kapni: mindezeket a tanácsokat figyelembe véve miért nem lesz mégse olyan a végeredmény, mint amit a címlapokon látsz kedvenced arcán?

A válasz a technikai trükkökben rejlik


A sminkelést szinte minden tanácsadó oldal az alapozással kezdi, ám arról csak kevesen beszélnek, hogy még az alapozást is megelőzi valami: az alapozó „alapozása”, vagyis az arcbőr előkészítése.

Ha egyenetlen a bőröd zsír- és nedvességtartalma, akkor az alapozó is egyenetlenül fog felszívódni, és már az első lépésnél csúf foltok alakulnak ki, még mielőtt a valódi szépségtrükkökre rátérhetnél.

Sminkelés előtt tehát minden esetben végezz alapos arctisztítást, valamint hetente 1-2 alkalommal az elhalt és ezáltal szárazzá vált hámsejtek eltávolítása érdekében arcradírt, majd kenj az arcodra hidratáló krémet, ez nemcsak egyenletessé fogja tenni az alapozó terülését, de az arcbőrt is megóvja a felesleges festék beszívódásától.

Általános tévhit, hogy az alapozó megfelelő árnyalatát a kézfejre kenve lehet kiválasztani, ez azonban nem mindig ad helyes eredményt, mert különösen nyáron a kéz egész más ütemben barnul, mint az arc.

A próbát tehát inkább az arc és a nyak találkozásánál végezd el, egy tükör segítségével!

Az alapozó anyagát (por, krém) úgy válaszd ki, hogy az a bőrtípusodhoz is igazodjon, és közben ne keltsen „maszkhatást”. A sminkeléshez használt tükör fölött legyen minél erősebb fényforrás, ne felejtsd el, hogy a napfénye kilépve minden többszörösen látszik!

Amit tehát egy közepesen megvilágított tükörben még természetesnek látsz, az az utcán már vakolatnak fog tűnni.

Az alapozókrémet és nedvesített púdert sose kézzel, közvetlenül vidd fel a bőrödre, hanem egy nedves szivacs segítségével oszlasd el, vékonyabban (és gazdaságosabban) tudod így elkenni, amitől az összhatás is egyenletes, foltmentes lesz.

A krémet az áll vonalán túl könnyű mozdulatokkal satírozd el, hogy ne úgy nézz ki, mint akinek egy másik fejet ragasztottak a nyakára.

Amikor a szemedet sminkeled, előtte cseppents szemcseppet a szemedbe, hogy tisztább legyen a szemfehérjéd, a műkönnytől pedig kitisztul a tekinteted és ragyogóbb lesz!

A szemhéjra mindig legalább kettő, de inkább három különböző színű, ám egymással harmonizáló púdert használj, így tudod tágítani vagy szűkíteni a szemed, persze a széleket alaposan dolgozd össze.

Végül pedig ne felejtsd el: ha új sminktrükköt próbálsz ki, azt sose közvetlenül „előadás” előtt tedd, inkább a szobád magányában egy főpróbán derüljön ki, ha valami félrecsúszott, mint a nagy premieren!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.