"Megráz, szétcsap, rossz a szívnek?"

Edzés bedrótozva - avagy jó vagy mégsem a speedfitness?

Nagy népszerűségnek örvend a speedfitness, ami 20 perc alatt egy teljes edzésnyi eredményt ígér, ám ahányan rajonganak érte, legalább annyian tartanak is tőle. Mi az igazság?

2014.08.28 17:29ma.hu

A Speedfitness régóta ismert a közhasználatban, hazánkban háromszáz stúdió fogad több ezer vendéget, mégis sokan bizalmatlanok a módszerrel kapcsolatban. Sok érv és ellenérv szól mellette, a használata előtt mindenképpen érdemes jól tájékozódni. Bicskei Izabella speedfitness-edző volt a segítségünkre, hogy tisztábban lássunk ezzel az edzésmódszerrel és szerkezettel kapcsolatban.

A szakértő szerint nem kell megijedni tőle. Néhány embernél kifejezetten tilos a használata, a többieknek azonban igazi kincs. "A félelmek eloszlatása érdekében az ellenjavallatokat érdemes először átnézni, mert később károkat okozhatunk testünkben. Fontos tudni, hogy akinek szívritmuszavara van, annak nem szabad edzenie ilyen elektromos géppel, ugyanis a meghatározott impulzusváltások még egyenlőtlenebbé tehetik ezt a zavart. Itt az a törvény érvényesül, hogy aki szívritmuszavarral küzd, annak a taktikai, gyors váltással történő sportágakat nem szabad végeznie, így ezt sem. A többi ember szívére azonban nem káros az edzés, nekik nem kell félniük" – mondta Iza.

Bicskei Izabella a gép mellett

Az alapképzésen túl motivációs, rehabilitációs, téli sportokban, élsportokban szakképzett és dietetikai képesítéssel is rendelkező edzőtől az új vendégek leggyakrabban azt kérdezik, hogy az áram nem káros-e a szervezetükre. A válasz nem, ha betartjuk a szabályokat.

Mivel a gépet heti kétszer szabad használni (minimum 1, legalább 2 nap kihagyással), van ideje a szervezetnek kipihennie ezt a nagy terhelést. Sokan abban is kételkednek, hogy húsz perc alatt milyen hatékonysággal bírhat a Speedfitness. Iza szerint az idő rövidségének magyarázata a hatékonyságon van, ami a mai tudomány alapján a legfontosabb: rövidebb idő alatt kell hatékonyan edzeni a testet, szemben azzal, mint amikor hosszú órákon keresztül "nyelvet lógatunk" a semmiért, gyakori pihenőidőkkel a termekben.

A gép stimulál és összehúz, nem pedig ráz. Négy másodperc alatt izomösszehúzásokat végez a fő izomcsoportokban, az edző által jól kiválasztott gyakorlatokkal még specifikusabbá lehet tenni az edzést.

"Az emberek választanak háziorvost, nőgyógyászt, fogorvost, bőrgyógyászt, akiben megbíznak, ismerik minden nyűgjüket, bajukat, kórtörténetüket. Edzőt is választani kell! Meg kell bíznod benne, hinned kell a szakmaiságában. Hitelesnek kell számodra lennie, mert egyébként nem tudod követni. Pozitív vendég-edző viszonyt kell kialakítani, mert így tud motiválni az utadon. Speedfitness, áramos sokkolás, 20 perc, nevezzük bárminek. A gépet megfelelően kell használni, kellő szakértelemmel, egy általad megbízható edző mellett, a csoda pedig jön, mert hatékony a fogyásban, rehabilitációban, élsportban" - tette hozzá Bicskei Izabella.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.